De glorieuze geschiedenis van het oude postkantoor

Deze zomer opent Albert Heijn een nieuwe winkel in het oude postkantoor op de Groenplaats. Het monumentaal gebouw in een geïnspireerde eclectische stijl heeft een rijke geschiedenis.  

Het oude postkantoor bevindt zich op de Groenplaats in het historisch centrum van Antwerpen. Deze plaats is één van de bekendste en drukbezochtste pleinen in Antwerpen. De Groenplaats is een belangrijke schakel op de route tussen de Grote Markt, de Handschoenmarkt en de Suikerrui. Het oude postkantoor is gelegen aan de zuidkant van het plein. 

In 1509 werd het gebouw als woning gebruikt voor een lid van de familie Welsers. In die tijden werd de familie gezien als een groot koopmansgeslacht. Het huis droeg de naam “De Gulden Roose”. Vanaf 1679 werd het huis door bisschop Ambrosius Capello in gebruik genomen als pastoraal college. Niet veel later, in 1795, werd de locatie kort gehuisvest door de criminele rechtbank. In 1817, veranderde het gebouw in de Rechtbank voor de Eerste Aanleg. Ongeveer 60 jaar later werd het gebouw omgedoopt in Hotel des Postes en deed dienst als hoofdkantoor van de Posterijen in Antwerpen. In de jaren 1913 tot 1914 kreeg het postkantoor een uitbreiding met een hoektoren en een aansluitende vleugel aan de Pandstraat. De werken werden in 1922 verdergezet met een sloop en heropbouw van het interieur, de achtergevel en de bedaking. 

Tot 2018 kreeg het gebouw de kolossale letters “MERCADO” opgespeld. De eerste echte foodmarket van België. Mercado was een pop-up die kon openblijven tot de geplande renovatiewerken zouden starten. Omdat Mercado een groot succes was werden er plannen gemaakt voor een nieuwe opening op een andere locatie. 

Vanaf deze zomer wordt het gebouw ingericht als supermarkt voor Albert Heijn. Deze keten opende zijn eerste Belgische winkel in 2011 en de afgelopen negen jaar nog zo’n 40 winkels. De planning is om de volgende twee jaar het aantal ketens op te trekken naar circa. 80. Ook startten ze deze lente met thuisleveringen in Antwerpen. Albert Heijn is de eerste supermarkt in België die dit initiatief toepast en ze willen dit uitbreiden naar de rest van Vlaanderen. 

Er wordt niet enkel plaatsgemaakt voor een Albert Heijn. Het oude postkantoor wordt volledig gerenoveerd. Op de verdiepingen boven het gelijkvloers komen luxe-appartementen. Toch blijft de historische waarde van het gebouw bewaard. 

 

By | 2020-05-27T16:10:39+02:00 mei 27th, 2020|Geen categorie|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment