Bakken op Maandag: Ovenoats

Muffins, pannenkoeken, taarten, brood,… De quarantaine haalt de bakker in ons naar boven en Instagram bulkt intussen van de dessertfoto’s. De voorbij weken lag de focus steeds op tussendoortjes, maar het recept van vandaag is er één voor het ontbijt.

De maaltijd die het vaakst wordt overgeslagen, zou wel eens het ontbijt kunnen zijn. Het is nu eenmaal erg aanlokkelijk om uit te slapen, of op z’n minst in bed te blijven liggen, wanneer er toch geen plannen of verplichtingen zijn. Nochtans beweren dokters en wetenschappers al jaar en dag dat het de belangrijkste maaltijd van de dag is, omdat die je het meeste energie geeft. Zo ga je tussendoor minder snacken. 

Ondertussen zijn er echter heel wat wetenschappers die het tegendeel beweren, dus of het allemaal waar is laten we even in het midden. Het is echter wel bewezen dat elke dag op (ongeveer) hetzelfde uur opstaan en een ochtendroutine inbouwen, wonderen doet voor je structuur en humeur. En dat goede humeur nog meer aanmoedigen doe je met een heerlijk en origineel ontbijt. 

Ovenoats

Oatmeal, of havermoutpap, is geen nieuwigheid. Ook van deze ware brij staat Instagram vol, fotogeniek gemaakt met toppings als noten, fruit en honing. Hoe past zo’n ontbijt dan precies in deze rubriek? Wel: havermout kan je ook perfect in de oven maken. Met een paar aanpassingen maak je een ontbijt dat precies havermoutpap is, maar toch dat tikkeltje meer weg heeft van een appelcake. Zo is er alvast iets waar je naar uit kan kijken wanneer die helse wekker afgaat.

 Recept, voor twee porties

Nodig:
 • Één appel
 • Één banaan
 • 75g havermout
 • Één ei
 • Anderhalve theelepel kaneel
 • 175ml melk (of een plantaardige variant)
 • Één theelepel bakpoeder
Hoe te maken:
 • Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de appel in kleine blokjes en plet je banaan fijn met een vork. 
 • Voeg de havermout, het bakpoeder en de kaneel bij de banaan en meng goed.
 • Voeg daar de appelblokjes en het ei aan toe en roer er nog eens goed door appel en het ei toe aan het beslag en roer goed door. 
 • Voeg als laatste de melk (kan ook perfect met havermelk, als je dat tikje extra havermout wil) en een snufje zout toe.
 • Giet het havermoutbeslag in een kleine ovenschaal met bakpapier en bak 20 – 25 minuten in de oven. De oats zijn klaar als je er een tandenstoker in kan prikken en die er droog weer uit komt. 
 • Deel je baksel met je quarantainebuddy, zet er een lekkere kop koffie bij en je dag is goed gestart.

 Na al dit lekkers ook zin gekregen in de andere baktips? Lees ze hier: punchharten, gezonde muffins.

By | 2020-05-12T16:34:39+02:00 mei 11th, 2020|Luchtig|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment