“Drie keer per week trainen we via Zoom”

Op de Olympische Spelen 2024, die plaatsvinden in Parijs, verwelkomen we een nieuwe discipline: breakdance. Hoewel de definitieve beslissing pas in december 2020 valt is Camine Van Hoof zich al volop aan het voorbereiden. Al moet ze creatief zijn om in deze tijden gemotiveerd te blijven en efficiënt te trainen. 

“De term ‘breakdance’ gebruiken we in breakcultuur liever niet. In de media komt dat begrip wel vaak voor, maar wij spreken liever over ‘breaking’, ‘b-boying’ of ‘b-girling’.” De coach van Camine, coach Sambo, zet hard in op de jonge generatie en hoopt zo de breakscene te laten groeien. Ook op wereldniveau wint hij daarmee aan bekendheid. “Enerzijds heeft België enkele zeer goede dansers waarmee we op de Spelen een grote indruk kunnen maken”, zegt Camine. “Anderzijds is er nog veel onduidelijkheid over hoe de dancebattle gaat verlopen. Onze kansen zijn dus moeilijk in te schatten.” 

Break wordt de eerste vorm van dans op de Olympische Zomerspelen. ‘Dans magazine’ laat weten dat er veel gemengde gevoelens zijn bij die aankondiging. Dansers vrezen dat het urbane tegenstrijdige karakter van de dans verloren gaat als het een officiële sport zou worden. “Break ligt ergens tussen sport en kunst. Het bestaat ook uit veel meer dan enkel battlen. Het sociale gegeven in onze cultuur is enorm belangrijk. Ik vind dat die twee factoren naast elkaar kunnen bestaan. Er kunnen grote, serieuze competities georganiseerd worden, zonder dat de cultuur hoeft te veranderen.”

Alternatieve trainingsmethoden

Een training of battle zijn normaal wekelijkse activiteiten voor Camine. “De meeste dagen trainde ik met mijn crew, de battle droids. Maar ik train daarnaast ook alleen en zit geregeld in de fitness.” Deze tijd van het jaar zijn de dansers normaal druk aan het battelen maar de quarantainemaatregelen steken daar een stokje voor. Alle grote evenementen van de komende maanden zijn afgelast. “Normaal zat ik nu in Portugal voor een battle. Als tegemoetkoming aan alle breakers, die nu maanden thuiszitten, gaat de breakscene na de coronacrisis waarschijnlijk grotere evenementen organiseren.”

Ook trainingen zijn afgelast. Daardoor moet elk lid zijn eigen manier vinden om in vorm te blijven. “Onze trainer heeft zeer snel beslist om te stoppen met de trainingen. Drie keer per week lassen we een Zoom-les in, zo behouden we het contact met iedereen en krijgen we toch een vorm van coaching. We mogen ook altijd filmpjes van onszelf doorsturen en krijgen daar meteen feedback op.” De grootste struikelblok van Camine is gemotiveerd blijven. “Ik zoek zoveel mogelijk contact met mijn crewleden, zij stimuleren mij om te blijven trainen. We zijn niet gewoon een team, we zijn meer een familie. Maar ook personen die mij inspireren, geven mij motivatie om nieuwe moves te oefenen. Als laatste zet ik voor mezelf doelen, bijvoorbeeld een bepaalde move kunnen uitvoeren tegen het einde van de quarantaine.”

De omstandigheden zijn niet ideaal. Toch blijft Camine positief en  traint ze misschien wel effectiever als voordien. “Je hebt veel vrije tijd die je bewust kan spenderen aan break. Waar ik normaal moet focussen op aankomende wedstrijden, kan ik nu teruggaan naar de basis. Onze trainer moedigt ons aan om onszelf te vernieuwen. Deze periode is perfect om nieuwe moves te vinden, en zo op een hoger niveau te breaken.”

Skype Routine with Battle Droids Crew

Battle Droids Crew Quarantine Skype Call 📞“Who says you can’t practice together during quarantine?” 🤣#realcrew

Geplaatst door Battle Droids Crew op Donderdag 2 april 2020

 

By | 2020-05-09T18:58:07+02:00 mei 8th, 2020|Luchtig|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment