CoFIT-19: work-outs vanuit je kot

Ben jij het leven in je kot ook stilaan beu? Dan hebben wij misschien een oplossing. Laurence Claes (20) studeert bijna af als leerkracht lichamelijke opvoeding en bewegingsrecreatie en verving haar stage door een blog vol work-outs en tips. “Via mijn blog wil ik mensen aanmoedigen om uit hun luie zetel te komen”, klinkt het.

Door de coronacrisis zag Laurence haar stage in het water vallen. “Normaal gezien zou ik na de paasvakantie starten met een stage in een fitness”, verduidelijkt laurence. “Nu moet ik zes weken lang een online medium onderhouden waarop ik drie keer per week een workout deel. Dat kon via een Instagramaccount, een blog, een YouTube-kanaal, etc. Ik mocht zelf kiezen hoe ik dat kanaal gebruikte en wat ik wanneer online gooide. Ik koos voor een blog met de naam CoFIT-19. Elke maandag, woensdag en vrijdag komt er een nieuwe workout online: een total body workout, een high intensity interval training (HIIT) en een workout van de week.”

Regelmaat in de trainingen

“Ik heb ervoor gekozen om een weekschema op te stellen. Zo hebben de mensen die mijn workouts volgen regelmaat in hun trainingen. Als je er dan voor kiest om de total body workout te doen, zit er een week tussen elke workout. Op die manier kan je zelf de intensiteit bepalen. Als je elke workout wil meedoen, zit er telkens een dag tussen waarop je kan bekomen. Zo begin je niet al te stijf aan de volgende. En aangezien we nog steeds in ons kot moeten blijven, zorg ik er altijd voor dat ik een minimum aan materiaal gebruik of dat ik een alternatief voorzie. Zo vervang ik bijvoorbeeld gewichtjes door waterflessen. Het liefst van al gebruik ik geen materiaal, zo kan iedereen meedoen.”

Uitdagingen en tips

Op CoFIT-19 vind je meer dan alleen workouts. “In het weekend lanceer ik elke zaterdag een uitdaging”, zegt Laurence. “Die uitdagingen nemen minder tijd in beslag en zijn daarom populairder. Vorige week was de alfabet challenge aan de beurt. Heel leuk, maar mensen met een langere naam zullen ook lang bezig zijn (lacht).”

Alfabet challenge

“Naast work-outs en uitdagingen geef ik op zondag ook altijd tips mee om gezonder te leven. Dat kan gaan van receptjes tot tips om beter te slapen.

“Om mijn work-outs te promoten, heb ik aansluitend een Instagrampagina gemaakt”, vertelt Laurence. “Ik heb dat account zelf verspreid via mijn vrienden en familie. Ook mijn tennistrainer heeft mij enorm geholpen. Hij deed een online oproep zodat alle leden van de Lommelse TennisClub op de hoogte waren van mijn account en blog. Daarnaast ging ik al twee keer live op Instagram, zo bereik je ook veel mensen.”

Face-to-face

Laurence Claes geeft ook tips aan haar volgers, of dat nu voor grote of kleine kwaaltjes is. “Omdat ik niet face-to-face in contact sta met mijn kijkers, geef ik ze de kans om te reageren op video’s en blogposts”, verklaart Laurence.  “Er hebben al mensen raad gevraagd bij knie- of rugpijn na een workout. Het is dan niet altijd even gemakkelijk om advies te geven omdat ik de mensen niet zie en de precieze oorzaak van de pijn niet ken. Toch probeer ik altijd tips te geven, in de vorm van dingen waar ze op kunnen letten. Je moet je lichaam natuurlijk niet tot het uiterste drijven als je geen intensieve workout gewend bent.”

WEEKSCHEMA DOOR LAURENCE CLAES

Maandag 19:00u: total body workout (TBW)

“Een leuke en pittige mix van oefeningen met motiverende muziek, waarbij conditie en spierversteviging worden gecombineerd. Op die manier wordt het hele lichaam getraind en wordt er veel aandacht besteed aan de grootste spiergroepen: buik, billen, benen en rug.  De TBW is toegankelijk voor iedereen aangezien er voldoende variaties in oefeningen bestaan. Zo kan je ze op je eigen tempo of niveau uitvoeren. De total body workout duurt ook nooit langer dan 20 minuten.”

Woensdag 19:00u: high intensity interval training (HIIT)

“Bij een HIIT wissel je korte intensieve oefeningen af met minder intensieve oefeningen of rust. Bijvoorbeeld: één minuut jumping jacks, één minuut knieën heffen, één minuut squatten en daarna één minuut rust. Zo doen we drie reeksen met verschillende oefeningen. Een HIIT traint het uithoudingsvermogen van een persoon.”

Vrijdag 19:00u: work-out van de week

“We starten het weekend met de workout van de week. Die heeft een hooge ‘funfactor’ en verandert elke week: van een leuke partner workout tot een home workout met spullen die iedereen thuis heeft liggen. Niets is te zot. Deze vrijdag gebruiken we zelfs een bezem.”

Benieuwd naar het resultaat? Neem dan zeker eens een kijkje op haar blog of  Instagrampagina.

By | 2020-05-07T14:03:36+02:00 mei 7th, 2020|Luchtig|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment