Raamkunst tovert Antwerpen om tot een openluchtmuseum

Als er al positieve kanten zijn aan de lockdownsituatie, dan zijn het onder meer de spontane acties die buurtbewoners opzetten. Nadat de beren hun plekje achter het raam veroverden, is er ook een heus openluchtmuseum ontstaan doorheen de straten van Antwerpen. En dat allemaal dankzij Eva De Mul.

Eva De Mul zette Het Straatmuseum op poten tijdens de lockdown.

Eva is kunstenares, scenograaf en ontwerpt theaterkostuums. Samen met haar gezin woont ze in de Groenenhoek in Berchem. “Het idee rond een straatmuseum is er gekomen dankzij mijn man, Dimitri Leue. Op één van zijn ochtendwandelingen merkte hij tientallen beren achter de ramen op. Wat hij een heel mooi gebaar vond, maar dan vooral voor kinderen.”

“Terug thuis suggereerde hij of ik geen schilderij van mezelf zou tentoonstellen in ons raamkozijn. Het zou immers leuk zijn voor jongeren en volwassenen om tijdens hun wandeling ook naar iets moois te kunnen kijken.”

Openluchttentoonstelling

“We gaan zelf heel graag naar musea. We waren van plan om dit voorjaar enkele tentoonstellingen te bezoeken, maar daar heeft het virus een stokje voor gestoken. Doordat de mensen in de buurt openstaan voor het straatmuseum, hebben we toch de kans om nieuwe kunstenaars en werken te ontdekken. Dat vind ik geweldig.”

“Op de Facebookpagina komen enkel kunstwerken van eigen hand, maar er zijn evengoed mensen die een foto of een schilderij van de kringloopwinkel voor het raam zetten. Het is juist die vrije interpretatie die het hem doet. Hierdoor krijg je het gevoel dat je de persoon achter het raam en zijn interieur, beter leert kennen. Zo ontstaan er andere gespreksonderwerpen tussen de buren onderling.”

Vrije interpretatie

“Sommige deelnemers zijn op eigen initiatief elke dag een ander kunstwerk tentoon gaan stellen. Zo is er een kunstenaar die normaal gezien een tentoonstelling had lopen, die op deze manier toch nog elke week één van zijn werken kan tonen aan de buitenwereld.”

“Een familie op de Gitschotellei heeft besloten om met het hele gezin kunstwerken te maken en die tentoon te stellen. Dat is heel schattig om te zien. Hier in onze straat is er dan weer een man die modelboten bouwt. Zijn meest recente project was de Bounty. Die staat nu te pronken op zijn vensterbank. Zo zie je dat iedereen een andere invulling heeft van de term kunst. Een term die veel breder is dan ik zelf eerst had bedacht.”

Wil je graag deelnemen aan het straatmuseum? Dat kan op eigen houtje. Je zelfgemaakte werken kan je doorsturen naar Eva’s Facebookpagina van Het Straatmuseum.

 

By | 2020-05-06T18:39:00+02:00 mei 6th, 2020|Luchtig|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment