Bakken op maandag: gezonde alternatieven voor je favoriete tussendoortjes

Muffins, pannenkoeken, taarten, brood,… De quarantaine haalt de bakker in ons naar boven en Instagram bulkt intussen van de dessertfoto’s. Vooral de gezonde varianten blijken aan populariteit te winnen. “Je kan makkelijk je favoriete desserts gezonder maken door een aantal basisingrediënten te vervangen door andere producten”, legt diëtist Wout Vereecken uit. “En dat maakt het zeker niet minder lekker.”

Ontbijten, lunchen, een tussendoortje, aperitieven, avondeten, en een dessertje om de dag af te sluiten. Tijdens de lockdown draait onze structuur rond onze eetmomenten en om die op te leuken halen velen hun bakkunsten weer vanonder het stof. Op het eerste zicht lijkt al dat bakken van muffins en cakes heel erg ongezond, maar dat hoeft het niet te zijn. Met een aantal basisingrediënten kan je al snel gezonde tussendoortjes maken, en ook in de winkel zijn er meer gezonde opties dan je zou denken.

Healthy hacks

Als je zelf aan het bakken gaat, is het de truc om in normale recepten een aantal ingrediënten te vervangen door gezondere alternatieven. Honing is een goede vervanger voor suiker, zolang je er niet in overdrijft, en in plaats van gewone bloem kan je volkoren bloem of havermeel gebruiken. Uiteindelijk is daar in je tussendoortje weinig van te merken. “Je kan ook gewoon een aantal smaken wegnemen door er nieuwe aan toe te voegen”, vertelt Wout. “In plaats van gewone muffins, zijn er appel-haver muffins en in plaats van gewone pannenkoeken kan je voor bananen- of speltpannenkoeken gaan. Zo zijn er nog honderden voorbeelden en ze zijn allemaal even lekker.” 

Mensen die niet graag bakken kunnen hun voeding ook gezond houden. De nutriscores op de verpakkingen in de supermarkt geven aan hoe (on)gezond een product is“Daarnaast kan je ook zelf letten op de hoeveelheid (verzadigde) vetten en suiker in een product en is het aantal vezels ook belangrijk. 3 tot 6 gram per 100 gram is al goed, maar hoe meer hoe beter. Zo zijn de meeste granenkoeken, rijstwafels en ontbijtrepen goede alternatieven voor onze klassieke koeken. Tenzij je een te grote portie eet natuurlijk. 150 kcal per tussendoortje is het maximum.”

Recept

Om je op het juiste pad te zetten, is hier het recept van de gezonde appel-haver muffins. Iets wat je makkelijk en snel kan maken, zodat je eens iets anders hebt als dessert. 

 Ingrediënten (voor +/- 5 stuks): 

 • 80 g havermout 
 • ¼ koffielepel bakpoeder
 • 1 tl kaneel 
 • Snuifje zout 
 • 10 g vloeibare margarine 
 • 150 ml halfvolle melk 
 • 1 ei 
 • 1 eetlepel honing 
 • 40 g appelblokjes
 • 15 g rozijnen 

Werkwijze: 

 • Verwarm de oven op 180°C
 • Meng de havermout, het bakpoeder, het kaneel en het snuifje zout in een kom 
 • Meng in een andere kom de margarine, de melk, het ei en de honing
 • Voeg de inhoud van beide kommen samen en meng goed dooreen 
 • Laat 5 minuten rusten zodat de havermout wat vocht opneemt en het geheel wat dikker wordt
 • Voeg de appelblokjes en de rozijnen toe aan het havermoutmengsel
 • Giet het deeg in muffinvormpjes en bak 25 minuten in de voorverwarmde oven 

 

 

By | 2020-04-27T13:24:46+02:00 april 27th, 2020|Luchtig|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment