“Spijtig dat Black History Month niet doorgaat”

In de Verenigde Staten viert men in februari Black History Month (BHM), een maand die in het teken staat van de geschiedenis van de Afro-Amerikaanse cultuur. In België vind deze maand plaats in maart, maar door het coronavirus konden alle geplande evenementen in teken van BHM niet doorgaan. “Spijtig dat het niet door kan gaan”, zegt Mirlanda Van Hoyweghen (21) , studente journalistiek aan AP Hogeschool. 

Mirlanda is geboren in Haïti, maar werd hier in België geadopteerd toen ze 1,5 jaar oud was. Zij vindt het dus bijzonder jammer dat Black History Month niet doorgaat. “Black History Month Belgium had ontzettend veel evenementen georganiseerd en ik ging naar enkele gaan. Zo was er met Blend-ID een expo volledig rond adoptie. Dat leek me heel interessant omdat ik zelf geadopteerd ben. Ik wou ook heel graag naar de Speaking and Support Group voor Black LGBTQ+ en Intersex gaan, omdat iedereen met een kleurtje en die tot LGBTQ+ hoort het sowieso al heel moeilijk heeft. Daarnaast wou ik ook graag naar de speciale black films gaan, die normaal vertoond gingen worden in De Studio.”

“Racisme is geen exclusief Amerikaans gegeven”

Hoewel de evenementen niet doorgaan, is het volgens Mirlanda wel belangrijk dat deze vieringsmaand bestaat in België. “Belgische zwarten ervaren ook al de struggles van zwart zijn. Vaak denken mensen dat alleen zwarten in Amerika racisme meemaken, maar racisme is geen exclusief Amerikaans gegeven. In Amerika verloopt het gewoon openlijker, makkelijker en wordt er meer over gepraat. Het is goed dat Black History Month hier bestaat, zodat we beseffen dat we al vooruit zijn gegaan, maar dat er nog veel moet gebeuren.”

Zwart zijn in een blanke wereld

Over haar persoonlijk leven als jonge vrouw met een donkere huidskleur vertelt ze trouwens meer op haar blog, Black Behaviour. De beschrijving van haar blog luidt: ‘Zwart zijn in een blanke wereld’. Waarom koos ze voor dit thema? “Ik heb voor dat thema gekozen omdat er dagelijks racisme gebeurt waar blanke mensen zich niet van bewust zijn, vaak uit onwetendheid. Dus als zij zich er niet van bewust zijn dat ze racistisch bezig zijn, dan kunnen ze dit ook niet veranderen. En het is niet omdat het racisme gebeurt uit onwetendheid dat ik het ga accepteren. Ik vind daarom dat het aan mensen met een kleurtje is om anderen ook educatie te geven als ze de fout ingaan. Uiteraard op een rustige en respectvolle manier.”

Mirlanda’s blog: https://blackbehavior.home.blog/

By | 2020-03-28T12:15:25+01:00 maart 28th, 2020|Cultuur|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment