“De W817-film wordt een ervaring”

Geweldig nieuws voor twintigers en dertigers die nog steeds nostalgisch terugdenken aan de tijd dat W817 uitgezonden werd in de nillies. De kotbewoners van Wijk 8, nummer 17 komen namelijk terug samen voor een W817-film. De serie liep tot 2003, maar de afleveringen worden nog steeds herhaald en gretig bekeken door zowel oude als nieuwe fans. Een film is dus het logisch gevolg. Aron Wade, die gestalte gaf aan publieksfavoriet Akke, zal ook van de partij zijn. 

Aron had al enkele jaren tv-ervaring met De Kotmadam, waarin hij kotstudent Koen speelde. Toen hij gevraagd werd voor W817, had Aron aanvankelijk toch twijfels. “Ik wilde eerst het script lezen voor ik de rol aannam”, geeft Aron toe. “Ik kwam net uit 6 jaar De Kotmadam en wilde wel weten wat voor soort rol het ging zijn. Toen ik hoorde dat het personage Akke een computernerd ging zijn, had ik toch mijn twijfels in het begin. Ik had in De Kotmadam net zo’n typetje gespeeld, het brave studentje Koen, en dan zou ik terug een nerd moeten spelen. Maar ik had het scenario gelezen en had mij er zo enorm mee geamuseerd. Ik wist toen dat ik dat echt moest doen. Er is ook een groot verschil met wat ik in De Kotmadam en in W817 deed. Ik had meer ervaring toen ik in W817 speelde, maar het personage was ook meer extreem. Akke was de comic relief eigenlijk. Ook lukte het heel goed om samen te spelen met mijn compagnon Jenne Decleir (die Carlo speelt).”

Carrièrewending

Aron is de laatste paar jaar nog steeds druk bezig, zij het niet voor de camera maar achter zijn pen. Samen met schrijfpartner Ria Maes heeft hij al een paar boeken geschreven. Met schrijven verbreedde Aron zijn artistieke kunnen, maar raakte hij zo ook uit een diep dal. “Ik had een depressie enkele jaren terug en was volledig de weg kwijt. Ik wist niet of ik nog wilde acteren. Binnen het artistieke had ik alles al eens gedaan, buiten boeken schrijven. Daar wilde ik dan aan beginnen. Op een gegeven moment was er een evenement in De Studio, waar Ria Maes ook aanwezig was. We zijn in gesprek geraakt en ik vroeg haar: “Wat zou je echt eens willen schrijven?”. Ze zei dat ze een thriller wou schrijven.”

“Oorspronkelijk ging ik een idee aanbrengen en zou Ria het boek schrijven. Maar we merkten gaandeweg dat de input van mij veel groter was dan enkel het basisidee aanbrengen. Ik las de stukken na die zij schreef. Maar nu zitten we in een verdere fase. Ik breng het idee, het skelet eigenlijk, en weet waar we beginnen en eindigen. Dan begint zij te schrijven in scènes. Dan zitten we naast elkaar, lees ik het luidop, en veranderen we dingen als dat nodig zou zijn. We schrijven nu veel meer samen dan dat we deden bij het eerste boek ‘Pan’. Vanaf ‘Eerlijk met Mezelf’ begonnen we eigenlijk meer als een echt duo te werken.”

Honger naar terugkeer W817

Maar tussendoor maakt Aron toch tijd om terug te keren naar de W817-jaren. Er zal een nieuwe film komen, 17 jaar na de uitzending van de laatste aflevering. Volgens Aron en de rest van de cast voelde het nu pas goed aan om terug in de huid van hun personages te kruipen. “In de eerste jaren na de reeks zagen we elkaar even niet, want we hadden net intensief samengewerkt voor een lange tijd. We zijn dan na een tijdje toch eens samengekomen en gingen eens samen eten. Er was toen nog geen sprake van een terugkeer, omdat het nog te dicht bij de 5 originele seizoenen zat. Die honger was er nog niet. Tot zo’n 3 à 4 jaar geleden, toen kregen we toch die kriebels terug, dan zeiden we dat het wel leuk zou zijn om samen nog eens iets te doen. We gingen toen met de makers samenzitten en zij sprongen mee op het idee.

Een echte ervaring

De makers kozen om een film maken in plaats van een nieuw seizoen. “Dan kan je een goed onderscheid maken met de serie en dan maak je ook duidelijk dat het verhaal zich 20 jaar later afspeelt”, verklaart Aron. “Normaal gezien krijgen films een subsidie, en is het afwachten hoeveel mensen er komen kijken. Nu moeten wij eerst 50.000 mensen overtuigen. En eigenlijk past dat perfect bij het concept van W817. Het wordt een echte ervaring. Het wordt maar voor een week gespeeld, en het zijn enkel die 50.000 mensen die daar deel van gaan uitmaken. Wij gaan ook altijd aanwezig zijn, zij het in 2 verschillende groepen.”

 

By | 2020-03-18T14:13:52+01:00 maart 18th, 2020|Cultuur|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment