BK Aeropress: “Ook mensen zonder ervaring in de koffiewereld stoten door naar de finale”

Rob Berghmans organiseert deze maand voor de achtste keer het Belgian Aeropress Championship. Zestien jaar geleden stampte hij Caffènation uit de grond. Wat begon als een koffiezaak in Hopland, groeide al snel uit tot drie volwaardige filialen, een organisatie van twintig man en koffie die over heel Europa wordt verkocht. “Wij willen Antwerpen en zijn koffieliefhebbers iets teruggeven. Onze ambitie is om mensen een product af te leveren dat met liefde gemaakt is.” Die liefde voor koffie hoopt Rob ook terug te vinden bij de deelnemers.

Morgen start de eerste voorronde van het Aeropress Championship. Maar voor de leken onder ons: wat is Aeropress juist?

Aeropress is een toestel dat zo’n twaalf jaar geleden werd uitgevonden door Amerikaans frisbee-fabrikant Aerobie. Naast zijn passie voor frisbees, was die man ook een enorme koffiefanaat. Het leek hem dan ook interessant om met zijn kennis een koffietoestel in elkaar te steken. Maar zowel de Aeropress als de verpakking zagen er niet uit, waardoor iedereen hem bekeek als een rare kerel. Intussen is het tij gekeerd en verkoopt men haast één miljoen Aeropresses per jaar.

Soms verkoopt kwaliteit gewoon zichzelf. Professionele koffiemakers gingen met de Aeropress aan de slag. Hoewel dat oorspronkelijk niet de bedoeling was, maakten zij er klassieke filterkoffies mee. Een zwarte doordrink koffie die goed afkoelt, waar je alle smaken naar wens in kan steken. Het voordeel is dat je er zelden mee uit de bocht kan gaan. Hoe weinig kennis je er ook van hebt, je kan er altijd nog een drinkbare koffie mee maken. Maar om er alles uit te halen wat erin zit, zijn er veel tips en tricks om het challenging te maken, en dat is waar de Aeropress kampioenschappen geboren zijn.

Welke parameters zijn er belangrijk wanneer je deelneemt?

De Aeropress heeft drie plastieken onderdelen. De cap waar de filter in zit, een daarop bevestigde plastieken buis waar de koffie en het water inkomen, en een plastieken buis die daarin past. Die duwt het gefilterde en van koffie doordrenkte water erdoor. Aan dat principe mag je niets veranderen. Daarnaast ben je vrij om te doen wat je wilt. Je kan bijvoorbeeld experimenteren door met metaal te filteren in plaats van met papier. Je kan meerdere filters gebruiken, de koffie langer laten trekken, opteren voor een ander soort water of er meer in roeren. Ook de maling doet ertoe. Grof malen zorgt ervoor dat de koffie zacht smaakt, terwijl een fijnere maling een hardere smaak teweeg brengt.

Het zijn de kleine nuances die op het einde van de rit het verschil kunnen maken.

De kandidaten krijgen allemaal dezelfde opgelegde koffie. Het is aan hen om te experimenteren totdat ze een kopje koffie verkrijgen dat in hun ogen perfect is. Uiteraard moet dat voor de jury ook zo zijn. Zij krijgen telkens drie kopjes voor zich, die blindelings worden geproefd. Daarna wijzen ze hun favoriete kopje aan. Als daar geen consensus in wordt gevonden, beslist het hoofdjurylid welk kopje geselecteerd wordt.

Is het noodzakelijk om als kandidaat over ervaring te beschikken?

De hoofdbetrachting van ons kampioenschap is om mensen aan te zetten tot het verdiepen in de Aeropress, hem te verkennen en tot nieuwe inzichten te komen. Daarnaast is het sowieso leuk om als geïnteresseerde deelnemer in contact te komen met specialisten die je met plezier bijstaan met tips. Mensen schrikken er vaak van dat de koffiewereld helemaal niet zo elitair is als hij soms lijkt. Het valt me op dat er elk jaar kandidaten doorstoten naar de finale die geen ervaring hebben als barista.

Alle nieuwe werknemers bij Caffènation worden aangezet om deel te nemen, omdat ze er telkens als een betere barista uitkomen. Ze weten meer over koffie zetten en proeven, en het brengt de groep dichter bij elkaar. De laatste zes jaar is er iemand van Caffènation gewonnen, dat is natuurlijk geweldig.

Het is de achtste editie. Heeft u er zin in?

Absoluut. Morgen gaan we van start met de voorronde in Gent, en volgende week vrijdag in Leuven. We hebben die voorrondes ingelast om de boel uit te breiden. Go big or go home, zeggen ze dan. Dit jaar werken we samen met Way en Mok, twee koffiebranderijen die de koffie branden voor de voorrondes. Zo konden ook zij reclame maken en lokale deelnemers uit Gent en Leuven lokken. En onze samenwerking slaat aan. Al snel hadden we 78 inschrijvingen, en was ons championship volzet.

Ook geïnteresseerd geraakt in Aeropress? De finale is gratis en open voor iedereen. Je bent op vrijdag 18 oktober vanaf 20u welkom in Caffènation PAKT. Er zal muziek, eten en vooral veel koffie zijn. En als het goed weer is smijten ze de deuren van PAKT niet enkel figuurlijk, maar ook letterlijk open. 

By | 2019-10-03T15:39:02+02:00 oktober 3rd, 2019|Luchtig|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment