Kom je mee Scheldejutten?

Dat de zee vol plastic zit is voor velen niets nieuws. Maar heb je al eens stilgestaan bij al het plastic afval in rivieren? Van 5 tot 9 juni tovert educatief kunstencentrum STORMKOP de Droogdokken op het Eilandje om tot een vijfdaags festival, volledig in teken van plastic afval in de Antwerpse Schelde. “Je kan betogen en wachten tot politici luisteren, maar je kan ook zelf al in actie schieten.”

“We willen met STORMKOP een expressieve plek zijn voor jonge en minder jonge avonturiers”, vertelt bezielster Lot Saldien  “Onze hoofdrolspelers zijn 6- tot 12-jarigen, maar in principe zijn we er voor iedereen die zich jong voelt. Bedoeling is dat mensen hier worden ondergedompeld in een bad van kunst, filosofie, wetenschap en avontuur.”

“De grond bestaat uit afval”

Actief burgerschap speelt een belangrijke rol voor Stomkop, dat pal aan de droogdokken op het Eilandje zit. “We zitten vlak bij de Schelde en hebben die zo’n beetje geadopteerd. Daarom is onze focus steeds meer naar milieuzorg verschoven. We zijn op het idee gekomen om met z’n allen afval te gaan jutten (afval oprapen, nvdr.) Zo trekken we regelmatig met klassen en families naar de Scheldenbocht om daar te ‘scheldejutten’. Het is hallucinant wat je daar soms te zien krijgt. Wie denkt in aarde te graven, vangt bot. De grond bestaat uit afval.”

Vanuit het idee om met dit probleem iets positiefs te doen en het oplossingsgericht aan te pakken, ontstond het idee voor een vijfdaags festival, Zeebonken en scheldejutters. “We zijn hier nu een jaar mee bezig dus het festival dient meteen ook als een feest om onze eerste verjaardag te vieren”, vertelt Saldien enthousiast. Ook de keuze voor 5 juni als openingsdag is niet toevallig: “Het is dan Wereldmilieudag, perfect als kick-off voor een vijfdaagse muiterij voor het milieu. Schepen van Milieu Tom Meeuws zal het festival officieel openen.”

Met afval de cirkel rond

Een van de vele activiteiten op de planning is de WEEF REEF. “Samen met een collega kwam ik op het idee om afval te gaan weven. STORMKOP wil niet zomaar afval verzamelen om meer zakken te kunnen vullen. Het idee is om met afval de cirkel rond te maken. Daarom organiseren we ook op zaterdag een 24-uur durende weef reef. Het idee is om – met drankjes en muziek – samen met alle deelnemers tapijten te maken, die zondagnamiddag geveild zullen worden.

Ook Sebastiaan van het circulaire zonnebrillenmerk w.r.yuma tekent present. Het merk lanceert nu al een tijdje zonnebrillen die onder andere gemaakt zijn met het afval dat STORMKOP heeft gejut.

Tijd voor actie

“We mikken met dit festival op iedereen die zich jong voelt en een kritische burger in zichzelf heeft wonen. Simpelweg, iedereen die graag actief mee iets onderneemt voor het milieu. Je kan betogen en hopen dat politici luisteren. Maar je kan ook zelf al in actie schieten. Zolang je maar wil, kan je zelf elke dag al verandering creëren”, voegt de initiatiefneemster eraan toe.

Het festival vindt plaats van woensdag 5 juni tot zondag 9 juni. Toegang is volledig gratis. Meer info over de activiteiten vind je hier.

 

Foto credits: Wannes Cré 

By | 2019-06-05T11:56:32+02:00 juni 4th, 2019|Cultuur|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment