“Stationery is geen hype”

Wouter Cajot, van ’t Stad leest, is een drukbezet man en houdt van variatie. Dat bewijst hij nog maar eens na de opening van zijn derde winkel, Stationery. “De stijgende vraag naar stationery is te danken aan onze smartphones”, vertelt hij.

Je bent een creatieve duizendpoot als ik het zo mag zeggen. Van waar die verschillende interesses?

“Ik ben begonnen met boekenhandel ’t Stad Leest omdat ik daarmee ben grootgebracht. Ik heb ook altijd voor uitgeverijen gewerkt dus ik ken het wereldje heel goed. Maar door de boekenhandel heb ik beseft dat het enorm leuk is om een winkel te hebben. Ik denk ook graag na over nieuwe dingen en nieuwe concepten.”

Hoe ben je op het idee gekomen om met stationery te beginnen?

“We zaten al een beetje in de sector; kaartjes, agenda’s enzovoort. En we hebben gemerkt dat er in het buitenland steeds meer stationery verkocht werd. De saaie, duffe winkeltjes die vroeger geassocieerd werden met schrijfgerei en papierwaren zijn volledig verleden tijd. Er zijn nu verschillende soorten winkeltjes. In het buitenland zie je vaak dat ze serieus zijn en focussen op neutrale kleuren of dat ze heel kleurrijk en over-the-top zijn en lijken op snoepwinkeltjes. Wij wilden een winkel die voor iedereen toegankelijk is want Antwerpen is niet zo groot.”

Wil dat zeggen dat ook iedereen hier langskomt?

“Eigenlijk wel. Natuurlijk zijn vooral vrouwen geïnteresseerd in onze producten maar we merken dat ook mannen meer en meer interesse tonen.”

Van waar komt die interesse denk je?

“Ik denk dat we dat te danken hebben aan onze smartphones. Iedereen heeft er een en vindt zo’n toestel geweldig. Maar op een gegeven moment loop je tegen de grenzen van dat toestel aan. Je telefoon kan crashen, kan traag worden, kan vallen en stuk gaan… Mensen hebben graag zekerheid of iets achter de hand. Ik zit ook veel liever met een mooie agenda in een vergadering dan met mijn telefoon. Dus ik denk niet dat het een hype is en snel zal overwaaien.”

Als we op de lange termijn denken, heb je dan al nagedacht over een webshop?

“Nee, absoluut niet. Ik ben niet tegen webshops maar ik heb er geen interesse in en ik word er zeker niet gelukkiger van. Ik ben er nog steeds van overtuigd dat mensen liever fysiek shoppen en een winkel binnenstappen dan online te kopen. Bovendien ben ik graag persoonlijk aanwezig in de winkel. Maar wie weet wat de toekomst brengt. Misschien laat ik het op termijn wel door iemand anders doen.”

Wissel je af tussen de winkels of ben je altijd op dezelfde plaats?

“Meestal ben ik in ’t Stad Leest maar ik ga wel elke dag in alle winkels langs. Ik vind dat belangrijk omdat ik wil weten wat er gebeurt en hoe het met mijn mensen gaat. Dat gaat niet van achter mijn bureau.”

Heb je lang gezocht naar een pand?

“Helemaal niet eigenlijk. Ik wist dat deze winkel vrijkwam en ik vond hem meteen goed. Ik heb graag brede panden. Het past goed bij de look and feel van ons concept, het straalt iets uit. Het was dus puur toevallig dat we hier zijn terechtgekomen. Maar het was wel toevallig perfect.”

By | 2019-06-05T11:59:25+02:00 mei 29th, 2019|Geen categorie|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment