Female Takeover in de Arenberg: “We willen de kracht van de vrouw naar voren brengen”

Twaalf vrouwen, twaalf achtergronden, één verhaal. Collectief ‘Female Takeover’ bundelt zijn krachten en brengt op 10 mei kunstenaars uit verschillende disciplines naar de Arenberg voor hun voorstelling Luta Interna.

Female Takeover is een Antwerps multidisciplinair collectief dat lokale, vrouwelijke kunstenaars samenbrengt, vanuit het idee om vrouwen binnen de artistieke wereld te stimuleren.  Aan het woord is Sacha Golijanin. Ze is danseres en trekt mee de kar van het collectief.

“We zijn vier jaar geleden gestart met 5 danseressen waarmee we freelance showcases deden. Na een tijdje wilden we het een stap verder nemen en gingen we nadenken over welke kunstdisciplines we erbij konden betrekken om tot een volwaardige productie te komen. Inmiddels bestaat ons team uit muzikanten, danseressen, zangeressen en slam poetry artiesten.”

Intern gevecht

“We werken steeds rond één thema, meestal maatschappelijk gerelateerd. Iedereen krijgt binnen zijn discipline de vrijheid om dat in te vullen hoe ze het zelf willen. Nadien verzamelen we alle input om tot één verhaal te komen.”

En zo ontstond na een lange brainstorm hun nieuwe voorstelling Luta Interna, Portugees voor ‘intern gevecht.’ We volgen het verhaal van twee zussen die – hoewel ze samen onder één dak zijn opgevoed – heel anders in het leven staan. De ene zus laat zich volledig leiden door het lot, terwijl de andere haar eigen wil doordrijft in het leven. “Het verhaal van de zussen kan je opentrekken naar onze maatschappij. Millennials voeren elke dag een intern conflict met zichzelf. Moeten ze het lot laten beslissen of hun eigen wil doordrijven?”, aldus Sara.

Enkel vrouwen, veel diversiteit

Voor deze voorstelling verzamelt Female Takeover twaalf getalenteerde vrouwen op het podium. Twee die tekstueel te werk gaan, 4 danseressen, een gitariste, een saxofoniste, een drumster, een pianiste en nog 2 zangeressen.  

“Initieel was het female gegeven niet zo belangrijk. Het was alleszins niet de hoofdreden om ons collectief te starten. Wel merkten we dat er binnen Let’s go Urban (een dansacademie waar Sara zelf les geeft) een boy dance crew aanwezig was. Ze waren met veel meer en kregen ook veel meer shows. Binnen de artistieke scene komt de positie van de vrouw niet altijd volledig tot zijn recht en dat willen we met Female Takeover veranderen. We willen vooral jonge vrouwelijke artiesten een platform bieden en stimuleren.”

De groep mag dan wel louter uit vrouwen bestaan, aan diversiteit is er geen gebrek. “We willen de kracht van de vrouw naar voren brengen binnen dit collectief en we zijn ervan overtuigd dat dat in zijn puurste vorm kan door te werken met vrouwen van verschillende origines. Iedereen heeft zijn eigen verhaal dat een meerwaarde biedt binnen ons collectief. Door die te bundelen kunnen we aan ons publiek een wereldverhaal brengen.”

Toekomstplannen

“Na onze voorstelling in de Arenberg is het de bedoeling dat we verdere boekingen binnenhalen. We willen graag een tour  doorheen Vlaanderen plannen, maar niet enkel in toneelhuizen. Om nog dichter bij het publiek te staan, denken we eraan om showcases te organiseren op verschillende events. Onlangs deden we bijvoorbeeld mee aan VRT next lab en deze zomer staat er ook iets leuks gepland voor de Zomerfabriek.”

Foto credits: ©Britt Mali Ryckebosch

By | 2019-05-14T10:50:00+02:00 mei 7th, 2019|Cultuur|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment