“Onze dansschool is een veilige plek, hier kunnen vrouwen zich creatief laten gaan”

Pluizige veren, stijlvolle make-up, ondeugende kostuums en overdadig veel glitter: zo kennen we Burlesque, maar het is veel meer dan dat. Maili Verbraeken, Morgane de Meulenaere en Nathalie Claes startten in september 2018 hun eigen dansschool op in de Triangelbuurt: Pearl Burlesque. Maar wat is dat juist, burlesque?

We kennen het vooral van de gelijknamige film, met in de hoofdrol Christina Aguilera en Cher, maar volgens de drie oprichtsters is burlesque meer dan alleen ondeugend dansen. “We wilden een veilige plek creëren waar iedere vrouw zich creatief kan laten gaan. Burlesque is meer dan alleen danspasjes leren; het verhaal achter je act, je personage, de kostuums en de rekwisieten die je gebruikt, dat allemaal samen vormt het geheel. Een act opvoeren, solo of in groep, is een uitdaging. Je steekt er een stukje van jezelf in, je stelt jezelf kwetsbaar op, en dat op een podium. Maar je haalt er zoveel voldoening uit.”

Morgane de Meulenaere benadrukt dat een solo act maken niet moet: “We hebben nu een 40-tal leerlingen, die kunnen natuurlijk niet allemaal een solo act doen. We maken met de drie verschillende lessen elk twee groepschoreografieën, en de vrouwen die zich er klaar voor voelen, mogen een solo act voorbereiden. Dat is heel persoonlijk, jij hebt de touwtjes dan in handen. Jij bepaalt wat je doet, wat je laat zien en wat niet, wat je draagt en hoe je je beweegt. Het is zeker niet gemakkelijk, maar als de vrouwen hulp nodig hebben, staan wij altijd voor hen klaar.”

“Burlesque heeft me mijn onzekerheden helpen aanvaarden” – Maili Verbraeken, lesgeefster

Pearl Burlesque is een ‘No Judge Zone’ volgens Maili Verbraeken, en ze wil ook dat het zo blijft. “De school moet niet gigantisch groot worden, we willen er ook niet rijk van worden. We willen vooral een veilige plek blijven voor vrouwen om zichzelf te verkennen. Burlesque heeft mij geholpen om mijn grenzen te verleggen, mijn onzekerheden te durven blootstellen en ze zo zelf te leren aanvaarden. Voor mij is Burlesque vrijheid en je ware aard durven tonen, maar op een onconventionele manier. Veel mensen denken aan striptease als ze burlesque horen, maar dat is het niet. Het is wel ondeugend, maar het is ook heel speels en grappig. Je kan er de draak steken met alles, zelfs met jezelf.”

De vrouwen van de Showgirls les op donderdagavond kennen elkaar al van vorige burlesque-lessen op een andere school. Nadat die dansschool gestopt was, startten Morgane, Nathalie en Maili Pearl Burlesque omdat zij, net zoals de andere vrouwen het wel erg hard misten. Jasmien (30) danst al bijna 3 jaar burlesque: “Nadat mijn vorige dansschool ermee kapte, had ik het gevoel dat er iets ontbrak. Burlesque had me echt uit een dal geholpen. Ik zat niet goed in mijn vel, ik was net mama geworden, mijn relatie liep stroef… Ik had er nood aan om me weer op en top vrouwelijk te voelen. Ik zocht een plek waar ik me kon uitleven en dat vond ik hier. Ik moest mezelf hard pushen om naar de les te gaan, maar als ik nadien buiten stapte, voelde ik me tien keer beter. De groep geeft ook steun, we helpen elkaar en proberen elkaar ook uit onze comfortzones te duwen. We hebben veel plezier samen. Dat sociaal contact, vriendschap en sisterhood, dat hoort er ook bij.”

“Nadat mijn vorige dansschool ermee kapte, had ik het gevoel dat er iets ontbrak” – Jasmien, danseres

“Burlesque is voor mij een vorm van mooie, klassieke cliché vrouwelijkheid. In onze maatschappij moet alles zo serieus zijn, als ik hier kom kan ik mezelf laten gaan en even geen rekening houden met wat anderen denken.” Christine (34) kwam bij Burlesque terecht door een zomerworkshop, en ze was meteen verkocht: “Mijn creativiteit slaat hier op hol, ik kan dansen, acteren, naaien aan kostuums, er komt zoveel aan bod. Ik voel me altijd wel een vrij persoon, maar burlesque zet dit aspect extra hard in de kijker. Divagedrag, glitters, veren en alles erop en eraan, dat mis je in het dagelijkse leven, maar bij burlesque wordt het allemaal aanvaard en zelfs aangemoedigd.”

Heb je zin om je innerlijke diva te ontdekken?
Op dinsdag, woensdag en donderdagavonden om 20u kan je lessen burlesque volgen.
Voor meer informatie kan je terecht op de facebook pagina van Pearl Burlesque.

 

By | 2019-03-01T10:10:14+01:00 februari 28th, 2019|Cultuur|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment