Voelen jongeren nog steeds ‘beer pressure’?

Nu de kerstperiode over ons heen waait, wordt de alcohol op kerstmarkten en familiefeestjes rijkelijk toegediend. Voor vele studenten klinkt het als een paradijs maar voor sommigen kan het meer stress en druk veroorzaken om alcohol te drinken. Erik Helderweerd, preventiemedewerker bij het centrum voor geestelijke gezondheidszorg Vagga, vertelt wat de risico’s zijn van beer pressure.

Door Brent Kusé

Beer pressure is de druk die de nabije omgeving je oplegt om alcohol te consumeren. Het is een fenomeen dat zeker aanwezig is bij enkele jongeren, maar het wordt nog steeds als een soort taboe beschouwd.

Volgens Erik Helderweerd is er zowel op fysiek als mentaal vlak een gevaar. “De basis bij beer pressure is dat je meer drinkt dan dat je lichaam eigenlijk aankan. Door die grote hoeveelheid alcohol ga je ook jezelf niet meer onder controle hebben. Je gaat naast je eigen grenzen ook de grenzen van andere personen niet meer kunnen inschatten, en dat kan leiden tot ongewild flirtgedrag en zelfs agressieve uitspattingen.”

Erik vertelt dat ook het zelfbeeld onder druk kan komen te staan. “Doordat de eigen omgeving zoveel druk uitoefent, begin je te twijfelen aan je vrienden. Hierdoor voel je je minder goed in je vel en toon je na een tijd een ander karakter. Een voorbeeld hiervan is dat je de omgeving begint te vermijden en antisociaal gedrag begint te vertonen.”

Wil je weten of de studenten van de AP Hogeschool beer pressure ervaren? Klik dan op deze link en ontdek het!

By | 2022-12-27T12:07:20+01:00 december 26th, 2022|Actua|0 Comments

About the Author: