Leven in een door werken getekende stad

Het geluid van afbraak-en heropbouwwerken weerklinkt in de buurt. Van wankele gebouwen in de Lange Gasthuisstraat tot verouderde rioleringen op Kipdorp: de stad neemt haar mankementen onder handen en dat zorgt voor overlast.

Luka: “Ik word ’s ochtends uit mijn bed gedrild”

De afbouwwerken in de Jezusstraat maken plaats voor een gloednieuwe Karel De Grote Hogeschoolcampus. Student Luka Verloove (19) moet sinds september geen wekker meer zetten door het lawaai van de werken.

“Het raam van m’n kamer is tien meter van de werken. Die beginnen al om zeven uur. Ik zet de laatste weken geen wekker meer want ik word letterlijk uit mijn bed gedrild. Uitslapen is echt onmogelijk”, vertelt Luka van op zijn balkon met uitzicht op de werf.

“Overdag ben ik gewoonlijk op school, dus eenmaal ik terug op kot ben is het lawaai meestal gedaan. Ik maak me wel zorgen over de blokperiode die er aankomt.

In het begin wist ik niet dat de werken lang zouden duren. Mijn kotbazin zei aan de start van het academiejaar dat het niet langer dan een maand ging duren. Het is pijnlijk om te weten dat drie maanden later het einde nog niet in zicht is.”

Luka wacht geduldig tot het weer rustig wordt in de Jezusstraat.

Annabel: “In de Whatsappgroep klaagt iedereen over het geluid”

Studeren op kot is voor Annabel geen optie.

De stad besliste dat de riolering en bestrating van een deel van de Triangelbuurt aan vernieuwing toe is. Op de planning staan onder andere Kipdorp, Korte Koepoortstraat en de Korte en Lange Nieuwstraat. De werken begonnen in oktober, maar zijn niet van korte adem. Volgens het plan op de website van stad Antwerpen zal de laatste fase pas eindigen in 2025. Studente wijsbegeerte Annabel (22) zit op kot op Kipdorp, waar de toegang op dit moment beperkt is voor automobilisten en aan één kant zelfs voor wandelaars.

“Op Kipdorp staan veel kotgebouwen”, vertelt Annabel. Ze doet haar best om zich verstaanbaar te maken boven het geluid van de werken. “Ik denk dat de grootste bezorgdheid bij het merendeel van de buurtbewoners de aankomende blokperiode is. Dat merk ik in mijn gebouw toch. Wij hebben een Whatsappgroep en daarin wordt regelmatig geklaagd over het geluid.”

Het is voor Annabel duidelijk dat zij in ieder geval de kerstvakantie niet op kot zal doorbrengen. “Ik ga tijdens de kerstperiode altijd naar huis, in Kapellen. Maar dit jaar is het ook een beetje van de moetes vrees ik, want met het lawaai in de straat is studeren hier voor mij niet mogelijk.”

Katrin: “Als er brokken van de gevel vallen, is dat ook geen goede situatie”

Op de hoek van de Meir en de Huidevettersstraat staat ook het pand waarin Proximus huisvest in de stellingen. “Het gebouw is bekleed met natuursteen en die brokkelde af”, vertelt Katrin Ghielens van Restauratiewerken Ghielens. Samen met de bouwheer werd besloten de hele gevel te restaureren. “Dat zal duren tot 2 juni 2023.”

In november stonden er op de Meir beduidend meer gevels in de stellingen dan anders. “Vanaf 1 december mag je op de Meir geen stellingen meer plaatsen, maar tijdens de kerstperiode zijn die wel heel interessant voor adverteerders”, verklaart Katrin.

Katrin vindt dat de bouwwerken in de stad gerelativeerd moeten worden. “De vele stellingen vormen inderdaad geen aangename situatie, maar langs de andere kant worden de gebouwen wel in ere hersteld. Als er stukken van de gevel naar beneden vallen is dat ook geen goede situatie. Eigenlijk moeten we af en toe wat vaker naar boven kijken en genieten van de mooie gebouwen, want er wordt veel geïnvesteerd om de gebouwen mooi te houden. Over een half jaar zal de Meir nog mooier zijn dan ze al was.”

By | 2022-12-22T09:30:50+01:00 december 22nd, 2022|Actua|0 Comments

About the Author: