Waarom de Triangelbuurt lekker warm is

Dat België een warme plek wordt, kon je al eerder lezen in Den Triangel. Mensen die in een stad wonen, voelen de hitte net iets meer. Op deze warme dagen spreken we in steden over het fenomeen “hitte-eiland”. Wat is een hitte-eiland en hoe kunnen we ons ertegen weren?

Daar is de lente, daar is de zon

Antwerpen valt sinds kort ook onder de noemer ‘hitte-eiland’. Een hitte-eiland of Urban Island ontstaat wanneer er een temperatuurverschil optreedt tussen de stad en het omliggend platteland. Het verschil in temperatuur wordt veroorzaakt door de bebouwde en verharde omgeving die een stad kenmerkt. 

Steden kennen een artificieel microklimaat: gebouwen slaan die warmte overdag op en geven dat ’s nachts weer af, vertraagd weliswaar. In een stad verdampt er minder water, doordat er minder groen is dan op het platteland. 

Als oplossing liet Antwerpen enkele hittekaarten opmaken die het effect van het hitte-eiland zal inschatten. Aan de hand van die kaarten, kan het beleid doelgericht maatregelen nemen om de leefbaarheid in de stad te verbeteren. 

Oplossingen

Als oplossing streven steden er vaak naar meer groen en blauw te voorzien. Meestal in de vorm van parken en water. Toch zal de aanplanting van bomen de temperatuur niet echt doen dalen, maar het geeft wel extra schaduw, wat vervolgens het thermische comfort verhoogt. 

In het algemeen zijn er nog geen concrete oplossingen gevonden, maar er wordt wel volop geëxperimenteerd. Zo schilderden het stadsbestuur in Los Angeles, in de Verenigde Staten, enkele straten wit. De bedoeling was om de hitte te reflecteren om zo de straat af te koelen. Het resultaat viel echter tegen. De witte muren verminderde wel de temperatuur van de weg, maar voetgangers kregen meer zonlicht op hen geworpen, door zowel de zon als de weerkaatsingen van de witte muren. 

Ook Vlaanderen doet zijn best om de effecten van de hitte op te meten. We hebben zes meetpunten in Vlaanderen die nauwkeurig alle effecten van groen en water in steden en op het platteland monitoren. Uit deze data wordt er geanalyseerd welke maatregelen zinvol zijn om te nemen. 

Afkoeling

Afwachtend tot de overheid maatregelen invoert, kan jij al enkele dingen voorzien om die warme weken door te komen. Allereerst moet je woning goed bestand zijn tegen de warmte. Investeer in goede zonwering, zo blijft de temperatuur binnen aangenaam. Een airco is minder aangeraden, het verplaatst eigenlijk enkel de warme lucht waardoor het frisser aanvoelt maar in werkelijkheid blijft de warmte hangen. 

Als je in in het bezit bent van een plat dak, is het misschien een goed idee om je asfaltdak te vervangen. Zo’n dak slaat enorm veel warmte op en kan wel tot 60 graden worden. Zonnepanelen of een witte coating op je dak kunnen een oplossing zijn.Als je een groter verschil wilt maken, leg je een groendak aan.

Ben je het beu om binnen te zitten met het goede weer en wil je je toch naar buiten wagen? Zoek dan zo veel mogelijk groene zones op. Parken, meren of gewoon een boom. Deze locaties zijn altijd frisser, planten absorberen en reflecteren de zonnestralen. Bijgevolg koelt de schaduw van de bomen de lucht af.

 

By | 2020-06-12T13:25:36+02:00 juni 9th, 2020|Actua|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment