Eentje is geentje: ons alcoholgebruik in quarantaine

De afgelopen maanden zorgden de coronamaatregelen ervoor dat heel wat mensen hun vaste structuur verloren. Dat gemis maakt het voor alcoholisten gemakkelijker om weer naar de fles te grijpen. Maar ook degenen die slechts af en toe een ‘quarantini’ nuttigen lopen meer risico om over te schakelen naar overmatig drankgebruik.

Het is een tijd waarin veel grenzen vervagen. Je huis is plots een kantoor, je pyjama doet dienst als werkkleding en enkel de aandachtigen onder ons zullen weten welke dag van de week het is. In die wirwar houden we al snel geen rekening meer met een glaasje meer of minder. Maar wat voor velen begint als een manier om te ontstressen en de dag te breken, zou zomaar een erg koppige gewoonte kunnen worden.

Ontsnappen in de fles

Het alcoholgebruik bij Vlamingen is sterk toegenomen sinds we met z’n allen in ons kot blijven. Dat blijkt uit gegevens van de DrugLijn, de publieksservice van het Vlaams expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugs (VAD). Zij krijgen tegenwoordig tot 75% meer oproepen binnen. Dat mensen sneller naar een glas grijpen in een bizarre tijd als deze, is niet verwonderlijk, maar het gevaar bestaat erin dat we die ongezonde gewoontes ook na de quarantaine zullen behouden. Ook voor zij die vechten om de druppel links te laten liggen zijn het zware tijden, want de combinatie van stress en social distancing maakt het sober blijven niet evident.

De DrugLijn somt zelf enkele oorzaken van de stijgende alcoholconsumptie op:

  • Cafés zijn al meer dan een maand gesloten, waardoor alcoholgebruik verschuift naar de thuisomgeving.
  • Thuis durf je je glas wel eens voller in te schenken dan op café of op restaurant. Ook de keuze voor een tweede glas is thuis sneller gemaakt.
  • Er is een gebrek aan sociale controle. Thuis is er in veel gevallen niemand die je op de vingers kan tikken. 
  • Hypes zoals virtueel aperitieven of zoom-drankspelletjes werken drankgebruik in de hand.
  • Veel mensen kiezen ’s avonds voor een slaapmutsje omdat ze door hun zorgen en stress moeilijk in slaap vallen. Aangezien alcohol allesbehalve goed is voor de kwaliteit van je nachtrust, ontstaat zo een vicieuze cirkel.
  • De quarantainemaatregelen zorgen bij heel wat Vlamingen voor verveling, en op zulke momenten kan een glaasje de tijd doden.

Langdurige gevolgen

De gegevens van de Druglijn worden versterkt door een recente enquête van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en het UZ Brussel. Zij deden in april onderzoek naar het rook- en drinkgedrag van 3.632 Belgen. Daar viel op dat de dranktrend vooral te zien is bij ouders met jonge kinderen en tijdelijke werklozen. Bij ouderen is de stijging in alcoholconsumptie veel minder indrukwekkend, en bij mensen die in de zorg werken, is het alcoholgebruik niet gestegen. Zij hebben tegenwoordig wellicht andere dingen aan hun hoofd.

Psychiater Frieda Matthys werkte mee aan het onderzoek, en wijst in De Morgen ook op het risico dat mensen hun quarantainegewoontes meenemen naar de toekomst: “Bij de uitbraak van het SARS-virus in 2003 en 2004 in Canada en China was er twee à drie jaar later een sterke toename van het aantal verslavingen”, zegt Matthys. “Wie kwetsbaar is, kan de komende maanden en zelfs jaren in de problemen komen. Mensen zullen dan verwijzen naar de lockdown als het moment waarop het fout liep”.

Volgens de Vlaamse richtlijnen voor veilig alcoholgebruik gaan we best niet over de tien alcoholische consumpties per week. Dat was de afgelopen maanden niet voor iedereen vanzelfsprekend. Ook voor personen die samenleven met iemand met een alcoholprobleem of iemand kennen die problemen ondervindt, waren het zware maanden. Als je een veilige limiet behouden moeilijk vindt, of je zorgen maakt over een naaste, kan je ook in coronatijden anoniem terecht bij verschillende organisaties:

 

  • De DrugLijn, via hun website of het nummer 078 15 10 20 
  • Adviespunt Verslaving, een overkoepelend contactpunt voor de regio Antwerpen, via hun website of het nummer 03 256 91 56 

 

 

By | 2020-05-21T11:18:30+02:00 mei 21st, 2020|Actua|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment