Hoofdleider Pieter Standaert: “Ik kan me geen zomer zonder scoutskamp voorstellen”

Normaal gezien staat de leiding van Scouts Den 2 in Berchem op zaterdag klaar om jongeren te entertainen. Dankzij coronaroet in het eten blijft iedereen nu braaf thuis, maar wil dat zeggen dat alle activiteiten on hold staan? En hoe zit het met de kampvoorbereidingen? “Het is anders, maar het gaat”, zegt hoofdleider Pieter Standaert (21).

Midden maart kondigde de Veiligheidsraad aan dat alle chiro- en scoutsactiviteiten werden opgeschort. “Ik vond het enorm jammer dat de Scouts niet meer kon doorgaan”, vertelt Pieter Standaert. “Tijdens het tweede semester van ons scoutsjaar staan er altijd veel kampen gepland. Normaal gezien ging ik samen met mijn tak op tentenkamp in de Vlaamse velden, maar dat valt nu weg. Daarnaast stonden er nog enorm veel activiteiten gepland die we nu allemaal in het water zien vallen. Scouts is iets dat je elke week doet. Iedere zaterdag sta je klaar tussen 14.30 – 17.30u en nu kom je in een zwart gat terecht.”

Zwart gat 

Om dat zwart gat op te vullen, organiseert de leiding per groep een activiteit. “We spelen geen spelletjes met z’n allen, maar wel met elke groep afzonderlijk”, zegt Pieter. “Zo kreeg de jongste groep bijvoorbeeld een tekenwedstrijd. Oudere groepen speelden een spel waarbij ze het kampthema konden ontcijferen of deden mee aan een online quiz, weekcompetitie of quarantainespel. De activiteiten zijn niet per se gebonden aan zaterdag, maar we proberen toch elke week iets anders te organiseren.”

Kampboek met kampprogramma’s 

“Ik probeer elke week of om de twee weken te Skypen met mijn medeleiding”, vertelt Pieter Standaert. “Op 7 mei moesten we ons kampboek met alle kampprogramma’s doorsturen naar De Gouw. Dat is een overkoepelende vereniging die het kampboek checkt. Zij beslissen dan of we verzekeringen krijgen voor bepaalde zaken of niet. Daar kroop wel veel tijd in omdat alles voor het kamp quasi af moest zijn. Eind mei krijgen we te horen of we ons kampboek kunnen gebruiken. Pas dan beslist de Veiligheidsraad of jeugdkampen mogen doorgaan of niet. Ik heb nog steeds goede hoop. Ik denkt dat het scoutskamp doorgaat, mits een aantal maatregelen natuurlijk.”

Taken verdelen

Een kamp plannen vergt veel voorbereiding en structuur. “Het was de eerste keer dat we een kamp moesten voorbereiden zonder elkaar in het echt te spreken. Het is mijn tweede jaar als leiding bij de Jongverkenners, de leden tussen 11 en 13 jaar, dus ik wist wel ongeveer wat er geregeld moest worden. Het is anders, maar het gaat. Het is een kwestie van taken verdelen.”

“Het blijft natuurlijk wel spannend”, bekent hij. “Ik kan me geen zomer zonder scoutskamp voorstellen. Ik ga al bijna 15 jaar lang elke zomer op kamp. Ik zou het enorm jammer vinden als het dit jaar niet zou doorgaan. Wat moet ik dan van 1 tot 22 juli doen? Ik snap wel waarom de Veiligheidsraad zo lang wacht met een definitief antwoord. Liever een late ‘ja’ dan een vroege ‘nee’ zeker?”

 

By | 2020-05-13T11:15:15+02:00 mei 12th, 2020|Actua|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment