In onze rubriek ‘Jong Geluid’ vragen we jongeren in de Triangelbuurt naar hun mening over actuele thema’s uit hun leefwereld. Op 9 mei wordt in heel Europa de Dag van Europa gevierd. Een dag die herinnert aan de beroemde verklaring van Schuman uit 1950, waarin hij opriep tot samenwerking tussen Europese landen – een oproep die later zou leiden tot de oprichting van de Europese Unie. Maar 75 jaar later is de vraag: wat betekent het vandaag de dag eigenlijk om Europeaan te zijn?
Issa (24) uit Nederland denkt even na voor ze antwoordt:
“Ik zou niet zeggen dat ik een trotse Europese inwoner ben. Ik ben niet heel nationalistisch op die manier. Maar politiek gezien ben ik blij dat we in de EU zitten. Ik denk dat dat heel veel goeds voor ons heeft gebracht.”
Ze beschouwt Europa als een continent met goede bedoelingen. “Een prima continent, politiek gezien dan.” Haar kijk is nuchter, bijna zakelijk – maar ook niet zonder waardering.
Toch kan de Europese droom voor anderen juist heel persoonlijk en emotioneel zijn.
Tamari (20) uit Georgië legt de nadruk op vrijheid: “Europeaan zijn betekent vrij zijn. Het betekent dat je kunt doen wat je wilt, wanneer je wilt, met wie je wilt.” In haar thuisland zijn zulke vrijheden niet vanzelfsprekend, zegt ze. “Daarom wil ik graag deel uitmaken van de Europese Unie.”
Hoewel ze erkent dat de EU verre van perfect is – “Elke unie heeft zijn problemen” – ziet ze Europa als het betere alternatief. “We zullen meer problemen hebben als we met Rusland meegaan. Europa voelt als een zee van mogelijkheden.”
Hoop op vooruitgang en eenheid
Die hoop op een betere toekomst delen veel jongeren – zoals Henni (23) uit Roemenië. Voor haar is Europa niet alleen een politieke of economische constructie, maar ook een morele keuze.
“Voor mij betekent Europeaan zijn dat je deel uitmaakt van een grote gemeenschap. Een gemeenschap met gedeelde overtuigingen en waarden. Vooral gericht op vooruitgang, ontwikkeling en het vermijden van het herhalen van de geschiedenis.”
Ze sluit af met een vurige oproep: “Ik wil echt deel uitmaken van die gemeenschap. Dus: stem alsjeblieft op een Europa-gezinde presidentskandidaat voor het Roemeense volk. Dat is wat het voor mij betekent.”
Jasper (25) uit België voelt zich meer Europeaan dan Belg. “Wij Belgen hebben niet zo’n samenhorigheidsgevoel zoals dat de Amerikanen of Fransen dat bijvoorbeeld hebben. Ik voel me vaak meer Europeaan dan Belg.” Europeaan zijn betekent voor hem ook samenhorigheid. “Als ik in Spanje op reis ben voel ik me toch een beetje deel van hun”, aldus Jasper
Op de Dag van Europa wordt duidelijk hoe veelzijdig de Europese identiteit is. Voor sommigen is het een rationele keuze, voor anderen een levenslange droom of zelfs een politieke noodzaak. Maar achter al die perspectieven schuilt een gedeeld verlangen: een toekomst waarin de sterkte van samenwerking verdeeldheid kan doen verdwijnen.