Give us a like and we'll keep you in the loop.

Den Triangel is een Antwerpse wijkkrant die sinds maart 2008 meespeelt in het Antwerpse medialandschap. Studenten Journalistiek van de Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen maken de krant helemaal zelf, en zetten op die manier al hun eerste stappen in het beroepsleven.

Weekendtip: Free Comic Book Day bij Mekanik

Affiche van Free Comic Book Day bij Mekanik Strip
Affiche van Free Comic Book Day bij Mekanik Strip

Morgen is het feest in de wereld van de comic. De Amerikaanse variant op het stripboek viert op 6 mei haar jaarlijkse Free Comic Book Day. Ook in de Triangelbuurt wordt de dag gevierd. Bij Mekanik aan de Sint-Jacobsmarkt maken ze er naar goede gewoonte een groot feest van. Den Triangel polste bij Mekanik-eigenaar Jens Lambrigts naar de roots van en festiviteiten op Free Comic Book Day.

Wat is Free Comic Book Day?
Free Comic Book Day is een internationale feestdag in de comicbookwereld. Het wordt vooral georganiseerd door Amerikaanse uitgeverijen en stripwinkels, die voor de gelegenheid gratis comics en staaltjes van comics uitdelen. Zij doen dat om nieuwe lezers aan te trekken en mensen naar de stripwinkels te halen.

Geven jullie enkel gratis comics weg, of is er meer?
Wij proberen er ieder jaar een soort festival van te maken. Er hangt hier doorheen het jaar al een zekere Comic Consfeer, maar voor Free Comic Book Day trekken we alle registers open. Zo komen er dit jaar striptekenaars langs, er is een ‘green screen’ waardoor fans kunnen poseren op een comic cover, we bakken wafels en geven goodybags weg.

Hoe is het concept bij jullie beland?
Wij hebben de winkel pas twee jaar geleden overgenomen, maar ook voor ons werd Free Comic Book Day al uitgebreid gevierd bij Mekanik. Als ‘comic book store’ merk je al heel snel wat er in Amerika leeft en zo heeft het concept zich over heel de wereld verspreid.

Hoe hebben jullie Free Comic Book Day zien evolueren?
Het is intussen al een vaste waarde voor de fans, dus de grootte van het evenement hangt vooral af van hoeveel wij er rond organiseren. In tegenstelling tot vroeger worden er momenteel minder Belgische uitgeverijen bij Free Comic Book Day betrokken. Zij zien er nog altijd niet het nut van in, wat alles min of meer laat afhangen van stripwinkels als de onze.

De comicwereld kent een trouw publiek. Is het ook vooral zij die hier op Free Comic Book Day langskomen?
Dat is heel gevarieerd. De grote fans komen natuurlijk langs, maar het brengt toch een breder publiek met zich mee. Er komen mensen speciaal voor de sfeer van die dag, en je merkt soms dat ouders nu ook hun kinderen meebrengen naar de winkel. Het is echt een feest voor iedereen, of je nu sinds jaar en dag fan bent of niet.

Free Comic Book Day bij Mekanik Strip vindt plaats op zaterdag 6 mei. De winkel opent om 10u. Alle informatie op http://mekanik-strip.be

Lees het verslag van Free Comic Book Day bij Mekanik Strip in de volgende editie van Den Triangel.