Give us a like and we'll keep you in the loop.

Den Triangel is een Antwerpse wijkkrant die sinds maart 2008 meespeelt in het Antwerpse medialandschap. Studenten Journalistiek van de Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen maken de krant helemaal zelf, en zetten op die manier al hun eerste stappen in het beroepsleven.

Weekendtip: De Nacht van Robbe (De Hert)

De poster van De Nacht van Robbe
De poster van De Nacht van Robbe

Filmregisseur Robbe De Hert is al een tijdje bezig aan Hollywood aan de Schelde, zijn droomproject. Maar daar heeft hij geld voor nodig. Daarom slaan muzikanten, schrijvers, dichters, beeldend kunstenaars en performers de handen in elkaar tijdens de benefiet De Nacht van Robbe, op zaterdag 13 mei in de Arenbergschouwburg. Wij spraken met Wouter Hessels, filmkenner en docent aan de Antwerpse Academie en het RITCS: “Robbe is een belangrijke culturele figuur, dat mogen we niet vergeten”.

Wat mogen we verwachten van De Nacht van Robbe? “Het wordt een heel diverse avond, met grote muzikanten als Tom Barman en Stef Kamil Carlens, groepjes die in het Antwerps zingen, dichters als Maarten Inghels en nachtburgemeester Vitalski die zijn opwachting maakt. En natuurlijk worden er films van Robbe getoond, die ik persoonlijk zal inleiden.”

Wat hebt u met zijn films? “Ik hou van Belgische films, en het werk van Robbe ligt me nauw aan het hart. Ik laat zijn films nog geregeld zien aan mijn studenten, als een belangrijk stuk van de Belgische filmgeschiedenis.”

Hoe belangrijk is hij dan geweest? “Robbe is een van de weinige filmmakers van ons land die echt een oeuvre heeft opgebouwd. De meesten maken vier of vijf films, Robbe heeft er tientallen op zijn naam staan. Bovendien is zijn werk heel gevarieerd: documentaires, pamfletfilms, animaties… En natuurlijk de speelfilms die iedereen kent, zoals De Witte van Sichem en Lijmen/Het Been.”

Hij is ook altijd heel sociaal en politiek geëngageerd geweest. “Absoluut, zeker in de jaren 60 en 70 heeft hij echt een impact gehad. Hij stond aan de wieg van Fugitive Cinema, een collectief dat zich op de kaart zette met verzetscinema. De kortfilm SOS Fonske, die ook getoond wordt op De Nacht van Robbe, is daar een goed voorbeeld van. Een unieke reportage waarin hij sociaal onrecht aankaart. In latere films als Le Filet Américain werd hij zelfs anarchistisch, maar dan wel in de echte betekenis van het woord: geen autoritaire autoriteit aanvaarden. De makers schoten dat soort films uit pure passie, ook al moesten ze zich in schulden werken om ze van de grond te krijgen.”

De Nacht van Robbe moet geld inzamelen voor zijn droomproject Hollywood aan de Schelde. “Hij wil er de hele Belgische filmgeschiedenis mee in beeld brengen. Een ambitieus en belangrijk filmproject dus. Hij is er al heel lang mee bezig, maar omwille van financiële tekorten kan hij de film niet afwerken. Er is al heel wat beeld- en interviewmateriaal, maar dat moet herbekeken en gemonteerd worden en er moet nieuw materiaal worden gemaakt. Zo’n monumentaal werk kost geld.”

Zal de film er uiteindelijk komen, denkt u? “Het zou enorm zonde zijn als dat niet zo is. De steun uit de culturele wereld is er alvast. Kijk maar naar wie er allemaal komt optreden op de benefietavond, gratis en voor niets. Hij is een heel belangrijke figuur voor ons land, dat mogen we niet vergeten.”

Alle info over De Nacht van Robbe vind je hier.