Give us a like and we'll keep you in the loop.

Den Triangel is een Antwerpse wijkkrant die sinds maart 2008 meespeelt in het Antwerpse medialandschap. Studenten Journalistiek van de Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen maken de krant helemaal zelf, en zetten op die manier al hun eerste stappen in het beroepsleven.

Tijdelijk afscheid van Rubens en de Dulle Griet

by <a href='https://dentriangel.smallteaser.com/user/jonas.vh' class='captionLink'>Jonas Van himbeeck</a>
by Jonas Van himbeeck

Wie het Zelfportret van Rubens en de Dulle Griet van Bruegel nog wilt bewonderen, moet zich haasten. Beide schilderijen verdwijnen over een drietal weken voor een grondige opknapbeurt, en zullen pas in 2018 opnieuw te bezichtigen zijn. De musea halen een (voorlopig) laatste keer alles uit de kast, aldus Ben Dillen van het Rubenshuis. “Dit konden we niet laten gebeuren zonder er iets aan te koppelen.”

De twee meesterwerken zijn de topstukken van hun respectievelijke musea, het Rubenshuis en het museum Mayer van den Bergh. Zij zetten hun kunstschatten de komende weken nog eens extra in de verf met allerlei activiteiten. “Het zijn twee echte publiekstrekkers”, beaamt Dillen. “Er valt enorm veel over te vertellen, en daarom heeft elk museum een programma opgesteld om de schilderijen een waardig voorlopig afscheid te geven.”

VEEL TE BELEVEN

In het museum Mayer van den Bergh kan je terecht voor een lezing van Leen Huet, de schrijfster van een biografie van Bruegel, een rondleiding en een workshop. “Die workshop is heel speciaal”, benadrukt Dillen. “De deelnemers analyseren onder leiding van een gids een uur lang het schilderij. Zo ontleden ze stap voor stap de Dulle Griet.”

Het Rubenshuis pakt uit met drie unieke rondleidingen. U kan kennismaken met de man achter het Zelfportret en het Antwerpen van zijn tijd, maar ook genieten van andere grote namen uit de kunstwereld. En ook aan de kinderen is er gedacht. “Er is een rondleiding voorzien voor gezinnen met kinderen tussen zes en twaalf jaar, waarbij kennis wordt gemaakt met de oudste dochter van Rubens”, verduidelijkt Dillen.

by <a href='https://dentriangel.smallteaser.com/user/jonas.vh' class='captionLink'>Jonas Van himbeeck</a>
by Jonas Van himbeeck

TERUGKEER IN STIJL

Op dit moment zijn de musea zich volop aan het voorbereiden op het fysieke vertrek van de twee schilderijen. Zij vertrekken naar het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium in Brussel. En zo’n kunsttransport is geen sinecure, drukt Dillen ons op het hart. “De kunstwerken worden voorzichtig maar stevig ingepakt, in een op maat gemaakte kist. Dat is bijna zoals in de films (lacht).”

Na de restauratiewerken keren de schilderijen terug naar hun musea. Net op tijd voor de volgende feestelijkheden, zo blijkt. “Rubens verwelkomen we terug begin 2018, en hij zal het middelpunt vormen van het barokjaar en de tentoonstelling ‘Designed by Rubens’. De Dulle Griet verwachten we iets later dat jaar, en zij schittert ongetwijfeld tijdens het Bruegeljaar in 2019”, blikt Dillen vooruit.

ONTDEKKINGEN

Tenslotte heeft Dillen nog een verrassing in petto voor de kunstliefhebbers. “Door de restauratiewerken zullen er zaken ontdekt worden die we nog niet wisten over de schilderijen. Dat kan gaan over de structuur, maar evengoed over de betekenis. Als er iets merkwaardigs ontdekt wordt, gaan we dat zeker communiceren naar de Antwerpenaren toe. Het gaat tenslotte over twee echte Antwerpse topwerken.”