Den Triangel is een Antwerpse wijkkrant die sinds maart 2008 meespeelt in het Antwerpse medialandschap. Studenten Journalistiek van de Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen maken de krant helemaal zelf, en zetten op die manier al hun eerste stappen in het beroepsleven.

Paddenstoelen uit koffiedik onder de Rooseveltplaats

"Je weet waar je voedsel vandaankomt en dat het vers is", aldus Ahad Eshaghzey, oprichter van Caffungi.&nbsp;&mdash;&nbsp;by <a href='https://www.smallteaser.com/user/andreasrotty' class='captionLink'>Andreas Rotty</a>
"Je weet waar je voedsel vandaankomt en dat het vers is", aldus Ahad Eshaghzey, oprichter van Caffungi. — by Andreas Rotty

*Duurzame landbouw verwacht je niet in het hartje van Antwerpen. Maar het bedrijf Caffungi slaagt er wel in. Het kweekt eetbare oesterzwammen uit koffiedik in kelders onder de Rooseveltplaats. “Er zitten goede grondstoffen in koffiegruis om leven op te bouwen”, weet stichter Ahad Eshaghzey. De voedzame zwammen moeten uiteindelijk op je bord belanden. Het initiatief is erg gericht op een kleine ecologische voetafdruk. *

Met de bakfiets doen medewerkers de ronde om het verzamelde koffiedik op te halen in lokale koffiehuizen. Het koffiedik persen ze samen in een verpakking om daarna zaadjes van oesterzwammen toe te voegen. In kelders onder Zaal Athena op de Rooseveltplaats groeien de zwammen in optimale omstandigheden. De kelderruimte stond al een tijd leeg, dus zag Caffungi zijn kans schoon om die te benutten.

Ecologischer dan de koffie-industrie

“De zwammen worden lokaal gemaakt, dat betekent geen transportkosten en dus geen CO2. Heel de zaak is gebouwd rond het principe van zero-waste”, vertelt oprichter Ahad Eshaghzey. Dat kan je niet zeggen van de koffie-industrie. “Koffie zelf komt over van de andere kant van de wereld, en hier wordt er maar 0,02% van gebruikt, namelijk de smaak. Maar er zitten goede grondstoffen in het koffiegruis om erna leven op te bouwen, dus recupereren wij dat.”

Oesterzwampita

Het product waarmee Caffungi van start ging was de doe-het-zelf kit. Een doos koffiedik waaruit je thuis oesterzwammen kan laten groeien. Het is de bedoeling ze in een kamer met de juiste temperatuur te zetten en af en toe te besproeien met water. “Je weet waar het eten vandaan komt en dat het vers is. Na de oogst kan je de rest van de kit als compost gebruiken of als voeder voor dieren”, licht Ashaghzey toe. Caffungi levert ook oesterzwammen in bulk. Aan de keten Le Pain Quotidien bijvoorbeeld. “Dat gaat heel goed, het koffiegruis dat ze verzamelen en aan ons geven, verkopen we terug in de vorm van zwammen voor in hun gerechten.” De pitazaak Finjan op het Zuid heeft een oesterzwampita op het menu. Een alternatief voor vegetariërs.

De zwammen dienen als vleesvervanger en in de toekomst misschien zelfs als alternatief voor isomo.&nbsp;&mdash;&nbsp;by <a href='https://www.smallteaser.com/user/andreasrotty' class='captionLink'>Andreas Rotty</a>
De zwammen dienen als vleesvervanger en in de toekomst misschien zelfs als alternatief voor isomo. — by Andreas Rotty

Medicijn

Ondertussen breidde het bedrijf zijn aanbod aan producten uit. Zoals vegan balls, een soort veganistische snack in de vorm van balletjes waarin de paddenstoelen verwerkt zijn. “We malen ook droge oesterzwammen tot poeder. Bepaalde mensen hebben een geconcentreerde dosis oesterzwam nodig. Dat is heel goed tegen allergieën, mensen die hiv hebben kunnen het bijvoorbeeld goed gebruiken.”

Een teevee in paddenstoelen

Ahad Eshaghzey en zijn collega’s willen nog verder gaan. Een bepaalde toepassing van de paddenstoelen kan als vervanging van isomo dienen. “We willen isomo op industriële schaal vervangen. We moeten stoppen met het te gebruiken want het vergaat niet. Als je het in de natuur achterlaat, is het er binnen duizend jaar nog.” In de nieuwe vorm wordt de zwam heel stevig zodat je er elektronica in zou kunnen vervoeren. “Stel je voor dat je later een teevee koopt, dan vervoer je die misschien in een omhulsel van zwammen. Achteraf kan je het als compost gebruiken in je tuin.”