Give us a like and we'll keep you in the loop.

Den Triangel is een Antwerpse wijkkrant die sinds maart 2008 meespeelt in het Antwerpse medialandschap. Studenten Journalistiek van de Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen maken de krant helemaal zelf, en zetten op die manier al hun eerste stappen in het beroepsleven.

Pad en Stoel kweekt zwammen in de stad: “Met natuurlijke elementen creëer je een superieur product”

In Antwerpen rijzen stadstuinen als paddenstoelen uit de grond. Joachim Sohie nam deze trend nogal letterlijk. Begin maart begon hij met Pad en Stoel, een kleinschalige, intensieve en lokale paddenstoelenkwekerij. “Waarom Poolse oesterzwammen importeren, als je ze zelf op een ecologisch verantwoorde manier kan telen en verspreiden?”

Joachim Sohie: "Leegstaande kelders en garages kunnen makkelijk dienen als zwammenkwekerij" — by Stien Reyntjens
Joachim Sohie: "Leegstaande kelders en garages kunnen makkelijk dienen als zwammenkwekerij" — by Stien Reyntjens

Momenteel kweekt Joachim Sohie de paddenstoelen in een kleine ruimte naast zijn slaapkamer. “Een rechtopstaande tent van zeven vierkante meter, ledverlichting, een watervoorziening om de luchtvochtigheid te regelen en een afzuigsysteem om de CO2-uitstoot van de paddenstoelen te beperken: meer heb je niet nodig.”

Binnenkort opent Sohie een nieuwe kwekerij in een leegstaande garage in Deurne-Zuid. “Zwammen hebben geen grond nodig. Leegstaande garages of kelders kunnen tijdelijk goed benut worden. Een zeer beperkte oppervlakte kan een grote opbrengst opleveren.”

Breed draagvlak

Sohie raakte plots enorm gefascineerd door paddenstoelen. “Rondom Antwerpen heb je een heleboel biologische groentebedrijven, maar biologische paddenstoelenkwekerijen waren er nog niet. Ik zag in deze tekortkoming een kans om tijdens mijn opleiding als bio-landbouwer een mini-kwekerij te beginnen.”

Samen met Gentenaren Zjef Van Acker en Bart Van Tuykom gaf Sohie zijn plannen vorm. Een samenwerking met alleen maar voordelen. “We zijn in twee provincies actief, daardoor hebben we een breder draagvlak. In de toekomst hopen we nog verder uit te breiden naar elk district van Antwerpen.”

Circulaire economie

Sohies plannen gaan nog verder. “Binnenkort vervangen we het afzuigsysteem door kiemgroentjes, die de CO2 meteen omzetten in zuurstof. Zo gaan we nog groener te werk.”

Als grondstof voor de samenstelling van paddenstoelen gebruikt Sohie reststromen zoals houtzaagsel, papier en bierdraft (overschotten uit de productie van bier). “Die worden na gebruik gecomposteerd en hergebruikt voor de teelt van groenten en fruit. Zo heb je geen afval meer. Efficiëntie is niet de enige factor om een goed product te kweken. Door enkel met natuurlijke elementen te werken, maak je een superieur product.”

by Stien Reyntjens
by Stien Reyntjens

Focus op educatie

Stilstaan lijkt niet in het woordenboek van Sohie voor te komen. Eenmaal de productie op volle toeren draait, wil hij sterk inzetten op het educatieve aspect binnen Pad en Stoel. “Met workshops en lessenreeksen hoop ik de mensen wegwijs maken in het kweekproces.”

Daarnaast experimenteert Sohie met paddenstoelen. “Ik ga meer en meer soorten kweken, zoals lichtgevende paddenstoelen.”

Gelijke winstverdeling

Pad en Stoel werkt volgens het CSA-model (Community Supported Agriculture). Met die nieuwe manier van ondernemen staat de boer er niet langer alleen voor, maar hij kan terugvallen op een community. “Elke klant wordt gezien als een ‘oogstaandeelhouder’ en geeft vooraf een bijdrage aan de landbouwer. Dat bedrag dekt de productiekosten en verzekert de landbouwer van een degelijk loon.”

Met dit vaste bedrag hoopt Sohie een antwoord te bieden op de ongelijke winstverdeling tussen veiling en boer. “Soms geven veilinghuizen nog geen twee euro voor één kilo oesterzwammen. Als boer krijg je een winstmarge van nog geen vijf procent. Daarom pleit ik voor een gelijke winstverdeling.”

CSA 2.0

Klanten die een oogstaandeel kopen, kunnen tweewekelijks een pakket paddenstoelen afhalen bij bio-bistro Native in de Muntstraat. “Maar we willen binnenkort samenwerken met nog meer verdeelpunten.”

Uiteindelijk is het CSA-model een win-win voor zowel de boer als klant. “Als de teelt groter uitvalt dan voorspeld, krijg je als klant ook meer. Het bedrag heb je immers al betaald.”

Sohie wil nog een stapje verder gaan dan het traditioneel CSA-model. “Met een afzetgebied in Gent hebben we een betere risicospreiding. Als de ene stad in nood is door bijvoorbeeld een schimmel, kan de andere stad met een deel van haar productie inspringen. We hebben altijd een back-upplan.”

Meer info vind je hier.