Give us a like and we'll keep you in the loop.

Den Triangel is een Antwerpse wijkkrant die sinds maart 2008 meespeelt in het Antwerpse medialandschap. Studenten Journalistiek van de Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen maken de krant helemaal zelf, en zetten op die manier al hun eerste stappen in het beroepsleven.

Kapper Eddy geridderd

Veel ridders kent Antwerpen de laatste eeuwen niet meer, maar Eddy Gosselin wordt het al voor de derde keer. De kapper van de Frankrijklei werd op het congres van Intercoiffure Mondiale in Parijs tot de orde van Commandant geridderd. “Een mooie beloning voor mijn decennialange inzet.”

Eddy Gosselin in zijn zaak&nbsp;&mdash;&nbsp;by <a href='https://www.smallteaser.com/user/joran.simoens' class='captionLink'>Joran M.C. Simoens</a>
Eddy Gosselin in zijn zaak — by Joran M.C. Simoens

Niet alleen The Queen beloont burgers voor hun uitzonderlijk werk, ook vereniging Intercoiffure Mondial zet graag kappers in de kijker voor hun bevorderende reputatie. Met 3000 salons in meer dan vijftig landen vertegenwoordigt de organisatie een groot deel van de kapperswereld. “Het is meer dan een vereniging”, zegt Eddy, die eveneens vicepresident is van de Belgische afdeling. “Wij doen ook aan liefdadigheidswerk en delen altijd onze kennis wanneer we iets nieuws vinden. Mode is onze focus. Ikzelf heb op het hoofdpodium gestaan van congressen in Israël, Egypte, Italië, Frankrijk,… Dan liet ik mijn zelfgekozen modellen paraderen met combinaties van kleding, make-up, maar natuurlijk vooral kapsels.”

Grootkruis

Die acts op congressen had Eddy Gosselin te danken aan al de prijzen die hij won in binnen- en buitenland. Nu Eddy na Ridder en Officier ook tot Commandeur werd gekroond, behoort hij tot een select kransje van collega’s die zo’n titel behaalden. In het begin van zijn carrière was hij er niet mee bezig, maar de laatste jaren hebben zijn Belgische collega’s hem pas echt ontdekt. Om kans te maken op de eretitels, moet je namelijk voorgedragen worden door landgenoten. “Het is zeker een speciale prijs”, vertelt Eddy. “Op het Congres in Parijs werden er slechts drie kappers tot de orde van Commandeur verheven. Tussen twee categorieën moet ook minstens vijf jaar liggen dus er verstrijken zeker veel jaren voor je zo’n titel opgespeld krijgt. Na Commandeur heb je nog Grootkruis. Dat is weggelegd voor wereldvoorzitters of kappers die internationaal bezig zijn. Ik weet dus niet of ik daarvoor nog in aanmerking kom.”

Pensioen

Het is een palmares dat zeker niet slecht is voor een kapper van de Frankrijklei. Met een carrière van ondertussen 46 jaar draait hij al bijna een halve eeuw mee in de Triangelbuurt. Eerst op leercontract bij toenmalig kapper François Goossens, daarna als medewerker van een Griekse kapper en uiteindelijk als zelfstandige. “Het is een cliché, maar om het zo lang te doen, moet je het natuurlijk leuk vinden. Anderzijds zit ik in een modevak en moet ik blijven innoveren, altijd mee zijn met de nieuwe trends,… Vooral het contact met de klanten vind ik interessant. Wij hebben nu veel vaste mensen die hier langskomen en het is altijd aangenaam om te horen hoe het met hen gaat.” Zijn toekomst heeft Eddy al grotendeels vastgelegd. Hij is al een stuk in de zestig maar voelt nog niet de nood om op te houden. “Samen met Bart (collega-kapper nvdr) heb ik een vennootschap opgericht en het plan is dat hij volgend jaar de zaak officieel overneemt. Ik ga deze job als ‘bijberoep’ verderzetten. Zo krijg ik mijn pensioen en kan ik toch nog wat bijverdienen. Ik zou mijn stiel zeker niet kunnen missen!”