Give us a like and we'll keep you in the loop.

Den Triangel is een Antwerpse wijkkrant die sinds maart 2008 meespeelt in het Antwerpse medialandschap. Studenten Journalistiek van de Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen maken de krant helemaal zelf, en zetten op die manier al hun eerste stappen in het beroepsleven.

Hogescholen in opstand

by <a href='https://dentriangel.smallteaser.com/user/amber.vansprundel' class='captionLink'>Amber van Sprundel</a>
by Amber van Sprundel

De boeken kleuren rood bij de hogescholen in Vlaanderen. Ze komen in opstand tegen de besparingen die de regering doorvoert. Maar ook de studenten worstelen met de bezuinigingen.

Het is geen geheim dat hogescholen vinden dat ze te weinig gesubsidieerd worden door de overheid. Nu hebben ze er genoeg van en roepen ze de overheid tot de orde. De hogescholen zullen gaan praten met een aantal toppolitici en daarna zullen er enkele ludieke acties volgen. “ Wij vinden dit de verantwoordelijkheid van de volledige Vlaamse regering en dat zal ook blijken uit de acties die we binnenkort gaan voeren. Een staking wordt als laatste redmiddel niet uitgesloten”, zegt Johan Veeckman, directeur van de Arteveldehogeschool en voorzitter van de Vlaamse Hogescholenraad (Vlhora) in De Tijd.

Uit de cijfers blijkt waar de frustratie vandaan komt. Alle hogescholen samen bieden onderwijs aan meer dan 117.000 studenten. Dat aantal is in tien jaar tijd verhoogd met 33.376. De financiering per student is in die tien jaar wel met een kwart gedaald. In 2008 kregen de hogescholen nog 6.800 euro per student. Tegenwoordig is dat nog 5.000 euro.

Studenten zijn de grootste slachtoffers

Als gevolg van de besparingen is het studiegeld verhoogd. De studenten zijn hierin uiteraard de grootste slachtoffers. Volgens Stuvo zijn er meer aanvragen voor financiële hulp. “De prijs van het studiegeld is met 200 euro verhoogd voor alle mensen die geen studietoelage krijgen,” zegt Jan Kuypers van de sociale dienst van Stuvo, “We merken vooral meer moeilijkheden bij mensen die dat geld net niet hebben of bij mensen die meerdere kinderen in het hoger onderwijs hebben zitten.”

De wetgeving voor de studiebeurzen is niet veranderd, de toelage is geïndexeerd zoals elk jaar. Er zijn niet meer mensen die recht hebben op een beurs. “Voor mensen die geen recht hebben op een studietoelage, maar het geld net niet kunnen betalen, is er wel de tegemoetkoming dat ze in stukken mogen betalen”, verklaart Kuypers.

Ook voor AP-studente Cara Baplue is de nieuwe regeling niet ideaal. “Wij zijn met vier kinderen thuis en enkel mijn vader werkt. Hij verdient net te veel zodat we geen recht hebben op een studietoelage. Met 200 euro extra per kind is dat geen eenvoudige situatie.”