Give us a like and we'll keep you in the loop.

Den Triangel is een Antwerpse wijkkrant die sinds maart 2008 meespeelt in het Antwerpse medialandschap. Studenten Journalistiek van de Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen maken de krant helemaal zelf, en zetten op die manier al hun eerste stappen in het beroepsleven.

Hogescholen geven de overheid lesje financiering

by <a href='https://dentriangel.smallteaser.com/user/lauradelandsheer' class='captionLink'>Laura Delandsheer</a>
by Laura Delandsheer

Vrijdag 29 april bundelen AP Hogeschool, Thomas More, Karel de Grote Hogeschool en de Hogere Zeevaartschool Antwerpen de krachten. Samen zullen ze de Groenplaats omtoveren tot een gigantische openluchtaula, om de studenten en overheid een lesje in financiering te geven. Hiermee willen de hogescholen aanklagen dat de subsidies niet meegroeien met het aantal studenten.

Tijd voor actie! VLHORA (Vlaamse Hogescholenraad), de overkoepelende organisatie die de belangen van de Vlaamse Hogescholen verdedigt, zette onlangs de campagne ‘Want wij zijn het waard!’ op poten om aan te kaarten dat er te weinig financiële middelen zijn.

In zeven jaar tijd steeg het aantal hogeschoolstudenten van 85 000 naar 115 000. De financiering bleef echter achter, waardoor de kwaliteit van de opleidingen nu in het gedrang komt. Waar de hogescholen vroeger €7 000 overheidssubsidie per student ontvingen, trekt de overheid nu nog maar €5 078 uit. Veel te weinig, volgens de hogescholen. Een petitie werd uitgestuurd, om zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen en zo de regering wakker te schudden. De petitie kan je hier nog steeds ondertekenen: http://wantwijzijnhetwaard.be/.

29 April wordt de hoogdag van deze campagne. Gelijktijdig met de Brusselse Hogescholen, die op het Martelarenplein een gelijkaardige actie uitvoeren, zullen de Antwerpse studenten, lectoren en directieleden de Groenplaats gebruiken als gigantisch klaslokaal. De massa-les over de onder financiering van de hogescholen start om 13u30.

Studente Internationaal Ondernemen Phaedra (18) van de Karel de Grote Hogeschool is alvast van de partij. “De kwaliteit van onze opleidingen staat op het spel. Als ik zoveel inschrijvingsgeld moet betalen, wil ik ook waar voor mijn geld.”