Give us a like and we'll keep you in the loop.

Den Triangel is een Antwerpse wijkkrant die sinds maart 2008 meespeelt in het Antwerpse medialandschap. Studenten Journalistiek van de Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen maken de krant helemaal zelf, en zetten op die manier al hun eerste stappen in het beroepsleven.

HETPALEIS ontmoet onbekende gezichten

by <a href='https://dentriangel.smallteaser.com/user/jozefien.wouters' class='captionLink'>Jozefien Soetekin Wouters</a>
by Jozefien Soetekin Wouters

Met De Portretterie brengt theatermaakster Hanneke Paauwe een ode aan onbekende passanten. Aan de ramen van HETPALEIS hangt het resultaat van toevallige ontmoetingen, gevat in tekst en beeld. “Er werd al eens een traantje weggepinkt”.

Je wandelt De Portretterie in eerste instantie misschien onoplettend voorbij. Net zoals de talloze voorbijgangers die we in ons leven passeren. De portretten van theatermaakster Hanneke Paauwe, in samenwerking met HETPALEIS, tonen de mensen achter die toevallige ontmoetingen. “Ik wil een ode aan de onbekende brengen”, licht Hanneke toe.

En dus sprak ze willekeurige mensen aan op straat. Mensen met een verschillende achtergrond en afkomst, die stuk voor stuk nog nooit in HETPALEIS waren geweest. “Dat ging vrij eenvoudig. Ik stapte naar voorbijgangers met de vraag of ik een portret mocht maken. Daarna zaten we even samen en bracht ik een gesprek op gang. De persoonlijke verhalen die daaruit voortkwamen, schreef ik uit tot een portret.”

Traantjes wegpinken met vreemden

Hanneke werd aangenaam verrast door het enthousiasme van haar passanten. “De meeste mensen voelden zich vereerd en vertelden met veel plezier hun levensverhaal. Bij het voorlezen van het resultaat werd er al eens een traantje weggepinkt. Het deed duidelijk deugd dat er iemand naar hen luisterde.”

Angstmaatschappij

Met het project wil Hanneke mensen uitdagen om zelf ook eens een vreemde aan te spreken. Iets dat volgens haar te weinig gebeurd in onze huidige angstmaatschappij. “We zijn bang geworden voor onbekenden. Iedereen sluit zich op in z’n eigen coconnetje. En dat terwijl de wereld in verandering is, denk maar aan de vluchtelingencrisis. De samenleving zal er niet aangenamer op worden als we niet eens in staat zijn om elkaar aan te kijken.”

Voorbijgangers kunnen de geportretteerden nu ‘ontmoeten’ aan de ramen van HETGELUK, het café van HETPALEIS. De portretten en foto’s zijn er nog tot 3 november te zien. Online kan je ze vinden op http://www.hetpaleis.be/programma/415-de-portretterie