Give us a like and we'll keep you in the loop.

Den Triangel is een Antwerpse wijkkrant die sinds maart 2008 meespeelt in het Antwerpse medialandschap. Studenten Journalistiek van de Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen maken de krant helemaal zelf, en zetten op die manier al hun eerste stappen in het beroepsleven.

“Er wordt te veel commotie rond het Zika-virus gemaakt”

Stephanie is studente verpleegkunde

Sinds enkele maanden horen we veel wilde verhalen over het Zika-virus, het een al spannender dan het andere. Studente verpleegkunde Stephanie Hufkens liep twee maanden stage in Suriname en raakte daar besmet met het Zika-virus . “De media klopt het allemaal te veel op.”

“Ik verbleef twee maanden in Suriname en er zijn verschillende muggen die diverse ziektes kunnen doorgeven, de tijgermug is daar één van en zo heb ik het Zika-virus opgelopen.”

Hoe heb je dat ervaren?
“Eigenlijk viel het heel goed mee, het hangt natuurlijk sterk af van hoe je immuunsysteem is. Vergelijk het met een verkoudheid, de één reageert er anders op dan de ander. De enige symptomen die ik had waren: pijn achter de ogen, als ik omhoog, omlaag, links of rechts keek deed dat enorm veel pijn. Algemeen was ik wat zwak en koortsig en ik had gewrichtspijn aan mijn knieën. Het leek dus op een stevige griep.

Je bent nu niet zwanger dus de gevolgen blijven beperkt, ben je bang dat het naar later toe wél gevolgen zal hebben?
Ja dat wel. Ze hebben mij dan ook aangeraden om mijn bloed te laten testen als ik terugkwam. Dat heb ik dan ook gedaan en nu zit het niet meer in mijn bloed. Maar voor de rest weten ze heel weinig over Zika, ik weet dus niet of het gevolgen heeft naar de toekomst toe. Ze raden mij dan ook aan dat als ik aan kinderen wil beginnen ik eerst nog eens alles moet laten testen. Dus ja ergens ben ik een beetje bang, maar ik wil me niet gek laten maken.

Zou je nog teruggaan naar Suriname?
“Absoluut, ik vind dat er veel te veel commotie rond wordt gemaakt, zeker door de media. Al bij al is het niet gevaarlijk als je een gezonde, volwassen persoon bent. Het enige dat je kan doen om het te vermijden is je goed insmeren met muggenmelk, truien met lange mouwen en lange broeken dragen,’s avonds geen zwarte kledij aandoen want dat trekt de muggen aan en uiteraard waterbronnen met stilstaand water vermijden. De mensen hier moeten echt niet bang zijn, de mug kan hier zelfs niet overleven.”