Give us a like and we'll keep you in the loop.

Den Triangel is een Antwerpse wijkkrant die sinds maart 2008 meespeelt in het Antwerpse medialandschap. Studenten Journalistiek van de Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen maken de krant helemaal zelf, en zetten op die manier al hun eerste stappen in het beroepsleven.

Duivelse gekte en waar ze te vinden

by <a href='https://dentriangel.smallteaser.com/user/annickwellens' class='captionLink'>Wellens Annick</a>
by Wellens Annick

Sinds 13 juni huist de duivelse gekte opnieuw in ons land. Accessoires in de Belgische driekleur sieren alvast de etalages op de Meir, maar dat is slechts het begin. Wanneer het Europees Kampioenschap voetbal van start gaat, zal heel Antwerpen juichen voor onze Rode Duivels.

Het voetbalfeest op het Europees kampioenschap in Frankrijk ging 10 juni van start. Drie dagen later stelen onze Rode Duivels de show Ze bijten de spits af tegen de Italianen. Er zal dus heel wat op de vingers gekluifd worden door duizenden fans. Omdat ze dat liever samen doen, organiseert stad Antwerpen tal van evenementen waardoor voetbalfanaten samen naar het grote scherm kunnen kijken. Ook de triangelbuurt ontsnapt niet aan het feestgedruis. Hotel ibis Antwerpen in de Meistraat treft alvast de nodige voorbereidingen. “De schermen staan al klaar! Natuurlijk mogen we de bijhorende posters en slingers niet vergeten,” lacht Jurgen Van Der Haegen, de General Manager van het hotel.

Tafelvoetbal en kickertoernooien
Het personeel van Hotel ibis benadrukt dat ze de ideale omstandigheden willen creëren zodat toeristen de sfeer van het voetbalgedruis kunnen opsnuiven. “In heel België organiseert ibis samen met onze partner Inbev feestelijkheden”, aldus Van Der Haegen. “We installeren ook enkele kickertafels waarop de gasten kunnen spelen samen met het personeel, als zij daar tijd voor hebben. Zo organiseren we onze eigen toernooien.”
Het hotel maakt met opzet geen reclame voor de evenementen omdat ze drukte willen vermijden: “De schermen en kickertoernooien zijn bedoeld voor de gasten. Buitenstaanders zijn natuurlijk ook welkom, maar we willen een grote massa vermijden. Ons hotel bezit tenslotte 150 kamers waardoor we gemiddeld al meer dan 250 gasten ontvangen.” Ook de overige buitenlandse toernooien worden uitgezonden.

Fandorpen
Wanneer buitenlandse toeristen aan het vriendelijke personeel vragen waar ze de match best volgen om de sfeer op te snuiven, antwoorden ze steevast: “Er zijn verschillende fandorpen in Antwerpen waar de EK wedstrijden op groot scherm worden uitgezonden.” Die fandorpen zijn sinds het wereldkampioenschap voetbal 2014 uitgebreid. Dedorpen liggen verspreid over ’t Stad. De Groenplaats, Spoor Oost en de Gedempte Zuiderdokken zijn slechts enkele locaties die zich op een vleugje massahysterie voorbereiden. Aangezien het grote scherm op de Grote Markt niet langer geïnstalleerd wordt, lanceren de horecabazen zelf een initiatief. “We mogen de fans het plezier van supporteren niet zomaar afnemen”, aldus de uitbater van Den Engel. “De meeste cafés hier zullen schermen aan het terras installeren zodat fans met een frisse pint in de hand buiten naar de wedstrijden kunnen kijken.”
De grote schermen zullen duizenden fans lokken en dat vraagt om extra beveiliging. Wie in Antwerpen naar een match op groot scherm wil kijken, zal eerst enkele agenten moeten passeren. De ingangen worden namelijk beveiligd door controleposten waar bezoekers gefouilleerd worden. Net zoals op festivals zijn vuur en glas strikt verboden.

Europees kampioenschap en 150 kamers
Hoewel de volledige provincie waarschijnlijk in vuur en vlam zal staan door de duivelse gekte, verwacht het ibis hotel geen extra reserveringen. “Voorlopig zijn er niet abnormaal veel kamers geboekt voor die periode. Ik denk ook niet dat dat nog zal veranderen.” De General Manager legt ook meteen uit waarom: “Onze gasten zijn meestal van Europese afkomst. Net zoals wij zelf de wedstrijden die de Rode Duivels spelen liever in België bekijken, kan ik me voorstellen dat andere Europeanen hun ploeg ook liever op het thuisfront zien spelen.” In Frankrijk zullen de hotels wel populair zijn, voorspelt Van Der Haegen. “Ik kruis mijn vingers en hoop dat het volgende Europees Kampioenschap in België wordt georganiseerd”, lacht Van Der Haegen uitgelaten. “Het wereldkampioenschap in 2018 is niet nodig. Dat zou me wat te druk worden. We hebben tenslotte maar 150 kamers!”