Give us a like and we'll keep you in the loop.

Den Triangel is een Antwerpse wijkkrant die sinds maart 2008 meespeelt in het Antwerpse medialandschap. Studenten Journalistiek van de Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen maken de krant helemaal zelf, en zetten op die manier al hun eerste stappen in het beroepsleven.

Door de jaren heen: de Meir

Spreek je over de Meir, dan weet iedereen meteen wat je bedoelt. Het is dé hotspot om te winkelen en verbindt de historische stad Antwerpen met het centraal station. Ik vroeg me af of deze populaire winkelstraat altijd al zo geliefd was, en kon daarvoor terecht bij Mariette Burssens. Mariette is ondertussen 83 jaar, en heeft van 1984 tot 1994 een restaurant gehad op de Meir zelf.

Mariette Burssens, van 1984 tot 1994 uitbaatster van de Metropole

In 1984 opende Mariette Burssens samen met haar man Henri Mendel (87) de Metropole aan het begin van de Meir. “Het was een erg geliefd restaurant, waar van tijd tot tijd ook BV’s over de vloer kwamen”, herinnert Mariette zich. Zes jaar lang heeft de zaak uitstekend gedraaid, tot er in 1990 concurrentie bijkwam. “Op dat moment werd het moeilijker. Sommige personeelsleden wilden liever naar de concurrentie, en bovendien werden de lasten zwaarder en zwaarder.”

Gezelliger

Als we het over de Meir zelf hebben, merkt Mariette heel wat veranderingen op. “Ik vind vooral dat het vroeger gezelliger was. Toen waren de winkels nog kleinschaliger en persoonlijker. Vandaag zijn er voornamelijk grote ketens op de Meir te vinden, en dat is toch een hele aanpassing.”

Ook qua veiligheid is het een en ander veranderd. “Vroeger liep ik zorgeloos over de bekende winkelstraat, maar dat kan nu echt niet meer. Je moet constant je handtas en zakken in de gaten houden. Ze hebben zelfs mijn handtas ooit proberen stelen! Vroeger kon ik me niet eens inbeelden dat me dat kon overkomen”, vertelt Mariette nostalgisch.

Restaurant Metropole, geopend van 1984 tot 1994

Tijdloze gebouwen

Hoewel er door de jaren heen veel veranderd is, zijn sommige dingen op de Meir tijdloos. Zo staan er heel wat gebouwen die er langs de buitenkant nog exact hetzelfde uitzien als dertig jaar geleden. “Toen we er in 1994 mee stopten, werd het pand overgenomen door kledingwinkel Benetton. Zij hadden al een winkel op de Meir, maar wilden uitbreiden. Hoewel de binnenkant niet meer te herkennen is, zijn de buitengevels nog identiek. Dat doet me wel deugd”, vertelt de vrouw tevreden.

Herinneringen

Als ik Mariette vraag naar haar mooiste herinnering aan de Meir, twijfelt ze geen seconde. “Het moment dat Metropole open ging, zal ik nooit meer vergeten. Dat was gewoon een ongelooflijk moment. De jaren na opening waarin we fantastisch gedraaid hebben, zullen me ook altijd bijblijven.”

Een artikel vol lof over het restaurant

Toch denkt ze dat een restaurant op de Meir anno 2016 onhaalbaar is. “In mijn tijd was het al hard werken, maar volgens mij maak je vandaag de dag geen kans. Niet alleen zijn de panden onbetaalbaar, ook personeel is enorm duur geworden. Om dan nog te zwijgen over de witte kassa’s en het feit dat alles officieel moet gebeuren. Nee, een deftig restaurant zoals Metropole pal op de Meir zit er niet meer in vrees ik. Dergelijke restaurants hebben plaats gemaakt voor broodjeszaken en andere fastfoodrestaurants”, concludeert Mariette.