Give us a like and we'll keep you in the loop.

Den Triangel is een Antwerpse wijkkrant die sinds maart 2008 meespeelt in het Antwerpse medialandschap. Studenten Journalistiek van de Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen maken de krant helemaal zelf, en zetten op die manier al hun eerste stappen in het beroepsleven.

Buurtbewoners over hun stukje groen

De daktuin van Peter bestaat uit drie zones.&nbsp;&mdash;&nbsp;by <a href='https://www.smallteaser.com/user/voornaam.naam' class='captionLink'>Laura De Backer</a>
De daktuin van Peter bestaat uit drie zones. — by Laura De Backer

In mei opent de PAKT-site achter de wijk het Groen Kwartier zijn daktuinen. Daar kunnen buren een vierkante meter daktuin afhuren en er een eigen moestuintje onderhouden. Op die manier wil ’t Dak van Pakt inzetten op duurzame vergroening van de stad. Den Triangel ging op zoek naar buurtbewoners die zelf een stukje groen op hun dak onderhouden.

Buurtbewoner Peter is één van de velen in hartje Antwerpen met een daktuin. Daarover getuigt hij liever anoniem, want zijn tuin is niet legaal. “Heel veel mensen zitten in deze situatie. Vaak beseffen ze pas nadien dat er sprake is van een bouwovertreding. In mijn basisakte staat een terras vermeld. Toen ik dat wilde uitbreiden, moest ik naar het ‘kadasterambt’ gaan om daar toestemming te vragen.”

Alle kleine beetjes helpen om de lucht te zuiveren

“Die toestemming konden ze enkel geven als ze ter plekke een stand van zaken mochten komen opnemen. Het probleem is dat de renovaties in het pand waar ik woon sinds 1994 niet meer zijn aangegeven. En sindsdien is het pand verbouwd in vier afzonderlijke koopappartementen. Die zijn wel geregistreerd, maar staan niet in het boek van het ‘kadasterambt’. Op andere niveaus weten ze dus dat het gebouw een andere verdeling heeft, maar in het boek staat het nog steeds als één woning vermeld. En het is heel deze bureaucratie die mensen verleidt tot ‘wat niet weet niet deert’.”

Meerwaarde
Dat was ook het antwoord dat Peter te horen kreeg: wat niet weet, niet deert. Ondertussen onderhoudt hij al zo’n tien jaar een daktuin met buitendouche, planten, moestuintje en bomen over de volledige lengte van zijn dak. “Ik ben op het idee gekomen doordat ik hoorde over een legale daktuin op het Eilandje waar schapen en kippen zitten. Dat heeft me enorm hard gemotiveerd om op mijn eigen dak een stukje groen te brengen. Het is zonde dat niet meer mensen het wagen omdat het mogelijk illegaal is. Zo verspil je ontzettend veel kansen om meer groen in de stad kan krijgen.”

Peter onderhoudt zijn eigen moestuintje.&nbsp;&mdash;&nbsp;by <a href='https://www.smallteaser.com/user/voornaam.naam' class='captionLink'>Laura De Backer</a>
Peter onderhoudt zijn eigen moestuintje. — by Laura De Backer

Luchtbevochtiger
Het dak van Peter is opgedeeld in drie zones: de zonnezone, een tussenstukje met een buitendouche en een achtertuin. Die achtertuin heeft zijn eigen bevloeiingssysteem. De plek waar vroeger een zandbak stond, wordt nu ingenomen door een moestuintje. “Ik eet alle kruiden ook zelf die ik kweek. En verder kweek ik ook druiven en bessen.”

“Het is echt mijn eigen groene tuintje. Mijn buren komen in de lente en zomer regelmatig meegenieten. Je moet het altijd positief benaderen. Ga je echt alle overtredingen die in de laatste decennia zijn gebeurd bestraffen of zeg je ‘het is er nu toch, maak er een meerwaarde van voor iedereen’. En die ‘iedereen’ kan zowel je buur zijn als iemand die een kilometer verder woont. Alle kleine beetjes helpen om de lucht te zuiveren.”

Zet niet alleen planten buiten, maar neem ze ook in huis

Die zuivere lucht is ook één van de redenen waarom Peter het groen op zijn dak zorgvuldig onderhoudt. “Daar moeten we ook steeds meer op gaan inzetten. Door de opwarming hebben we sowieso al het groen nodig dat kan om de CO2 in de zuurstof om te toveren. Zet niet alleen planten buiten maar neem er ook een paar in huis, die kunnen dienen als natuurlijke luchtbevochtigers. Maar nee, mensen kopen luchtbevochtigers waar een chemisch product in zit. En ondertussen verbruikt die luchtbevochtiger ook elektriciteit, wat dan weer zorgt voor nieuwe CO2 in de lucht en het verdere smelten van de kappen.”

Eetbaar onkruid
Ook Kathlijn onderhoudt een groen dakterras in het centrum van de stad. “Ik woon hier al zo’n zeventien jaar maar ik zet pas de laatste tijd steeds meer groen op het terras. Oorspronkelijk was het de bedoeling een beetje privacy te creëren door kleine boompjes te planten, nu geniet ik er gewoon echt van. Onlangs stond in de krant dat het bewezen is dat groen rust creëert. Op mij heeft het groen op mijn terras ook echt een grote invloed, ik kalmeer daardoor.”

Kathlijn heeft haar eigen stukje groen in de stad.&nbsp;&mdash;&nbsp;by <a href='https://www.smallteaser.com/user/voornaam.naam' class='captionLink'>Laura De Backer</a>
Kathlijn heeft haar eigen stukje groen in de stad. — by Laura De Backer

Verder kweekt Kathlijn druiven en verschillende kruiden. “Het verschil tussen peterselie uit een grootwarenhuis en peterselie dat je zelf kweekt, is immens. Radijsjes hebben we ook een tijd geprobeerd maar dat lukte niet. Tussen de plantjes groeit ook eetbaar onkruid zoals duizendblad en ganzenvoet. Dat heb ik van mijn vriend leren eten.”

Ik kan mijn stukje groen niet meer missen

Helemaal zeker of ze haar dakterras volgend jaar nog zal hebben, is Kathlijn niet. “Het gebouw waar ik woon heeft een nieuwe eigenaar gekregen en die wil alle panden verkopen per stuk aan een particulier of investeerder. Ik hoop dat ik hier kan blijven wonen. Anders zal ik op zoek moeten naar een nieuw appartement, met tuin dan wel. Ik kan mijn stukje groen niet meer missen.”