Give us a like and we'll keep you in the loop.

Den Triangel is een Antwerpse wijkkrant die sinds maart 2008 meespeelt in het Antwerpse medialandschap. Studenten Journalistiek van de Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen maken de krant helemaal zelf, en zetten op die manier al hun eerste stappen in het beroepsleven.

Asielzoekers te gast in HetPaleis tijdens opera Babel

Het Paleis&nbsp;&mdash;&nbsp;by <a href='https://dentriangel.smallteaser.com/user/jef.vancleynenbreugel' class='captionLink'>Jef Van Cleynenbreugel</a>
Het Paleis — by Jef Van Cleynenbreugel

Babel is een opera van auteur Frank Adam en componist Sam Vloemans over een stad waar iedereen een andere taal spreekt. Het kinderkoor van Opera Vlaanderen zingt in een gloednieuwe taal waarvan iedereen even veel of even weinig begrijpt. HetPaleis zag dit als een ideale gelegenheid om een honderdtal vluchtelingenfamilies uit te nodigen op de avant-première.

Op het podium zie je drie solisten en acht muzikanten. “Er wordt gezongen in een compleet nieuwe taal. Het is een combinatie van woorden uit vijftig bestaande talen, waaronder Frans, Spaans, Nederlands en Hebreeuws. We scheppen een stad waar iedereen honderden talen door elkaar spreekt en waar de inwoners toch samenleven. Babel is een plaats vol liefde, waar mensen elkaar ontmoeten.“ Aldus Frank Adam.

Het is de ideale familievoorstelling om vluchtelingen uit te nodigen, want het Antwerpse theaterhuis voor jongeren betrekt graag anderstalige nieuwkomers bij zijn werking. “Asielcentra bieden onderdak en financiële hulp, maar er is voor gezinnen met jonge kinderen ook nood aan zinvolle vrijetijdsbesteding”, vertelt Cien Schelkens van HetPaleis.

Voor componist Sam Vloemans gaat het stuk in de eerste plaats over taal. “Het gaat over het ontstaan van muziek, communicatie en gewoon 'praten met elkaar'. Het gaat over het ontstaan van een nieuwe stad waar mensen elkaar leren kennen. Babel gaat over vriendschap, maar onvermijdelijk ook over ruzie, conflicten en jaloezie.“

Voor vele bezoekers is het de eerste keer dat ze in de theaterschouwburg komen. Auteur Frank Adam schreef eerder voor HetPaleis het bekroonde Aleksej en is ook auteur van België. Later dit seizoen te zien in de Stadsschouwburg.