Give us a like and we'll keep you in the loop.

Den Triangel is een Antwerpse wijkkrant die sinds maart 2008 meespeelt in het Antwerpse medialandschap. Studenten Journalistiek van de Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen maken de krant helemaal zelf, en zetten op die manier al hun eerste stappen in het beroepsleven.

5 striptekenaressen vinden hun weg in een mannenwereld

Tim Roels van Tse Tse Strips

#OscarsSoWhite? Ook stripawards hebben een diversiteitsprobleem. De Belgische artiest Hermann heeft dit jaar de Grote Prijs van Angoulême gewonnen, de meest prestigieuze Europese prijs voor strips. Niemand wist op voorhand of onze landgenoot de prijs zou aannemen, omdat er geen enkele vrouw te bespeuren was tussen de 30 genomineerden. #AngoulemeSoMale, zeg maar. Dat komt ongelegen in een tijd waarin steeds meer vrouwen strips tekenen. Ook in Antwerpen.

Net zoals de Oscars paste het stripfestival haar werkwijze aan na heel wat protest. Maar de manier waarop resulteerde in meer kritiek. Simpelweg zes vrouwen toevoegen aan de shortlist kwam niet erg oprecht over. Dus besloot de organisatie dat de juryleden zelf mochten kiezen op welke tekenaar(es) ze zouden stemmen.

De stripwereld staat traditioneel bekend als mannenbastion, maar ondertussen zijn ook veel vrouwen strips aan het maken. De Association des Critiques et des journalistes de Bande Dessinée stelt in haar rapport van 2015 dat de Franstalige stripmarkt voor 12% uit vrouwen bestaat. Dat is niet veel, maar ook niet niets. Het staat vast dat getalenteerde striptekenaressen bestaan, en in Antwerpen is dat niet anders. Tim Roels van Tse Tse Strips, een van de Antwerpse walhalla’s voor beeldverhaalliefhebbers, gaf moeiteloos enkele suggesties. Het valt op dat ze bijna allemaal (semi-) autobiografisch te werk gaan.

Ephameron – Wij Twee Samen (© www.stripelmagazine.be/)
  1. Ilah: Inge Heremans, beter bekend onder haar artiestennaam Ilah, is in heel Vlaanderen bekend om haar reeks ‘Cordelia’, die met humor herkenbare situaties tussen mannen en vrouwen schetst. Ook politiek en jongeren verschijnen af en toe ter toneel. https://www.facebook.com/cordelia.ilah
  1. Ephameron: het pseudoniem van Eva Cardon. De Cultuurwebsite Cutting Edge nomineerde haar laatste strip Wij twee samen (2015) voor een award in de categorie ‘Beste Strip Nederlandstalig’. Het gaat over de afasie van haar vader, een stoornis die taal zenden en ontvangen steeds moeilijker maakt. http://ephameron.tumblr.com/
  1. Inne Haine: Haar stripdebuut The Miracle of Vierves is een tragikomisch verhaal over een fictief dorpje in de Ardennen. Ze werkte ook mee aan het zine Pleh Gurl, een parodie op de ‘Playboy voor vrouwen’. https://innehaine.wordpress.com/
  1. Hanne Dewachter: tekent elke week een nieuwe episode van de autobiografische webcomic Dork Toes. Ze bundelde een eerste deel van die grappige verhalen in een papieren strip: In the Safety of One’s Room.
  1. Leen van Hulst: illustratrice en artieste die ook enkele stappen in de stripwereld zette. Melk en sneeuw is een beeldroman dat het autobiografisch verhaal van een uitwisseling in Finland vertelt.
    http://www.leenvanhulst.be/

Zijn we Antwerpse striptekenaressen vergeten? Reageer dan hieronder.