Give us a like and we'll keep you in the loop.

We use cookies

We use cookies and other tracking technologies to improve your browsing experience on our website, to show you personalized content and targeted ads, to analyze our website traffic, and to understand where our visitors are coming from. By browsing our website, you consent to our use of cookies and other tracking technologies.
Den Triangel is een Antwerpse wijkkrant die sinds maart 2008 meespeelt in het Antwerpse medialandschap. Studenten Journalistiek van de Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen maken de krant helemaal zelf, en zetten op die manier al hun eerste stappen in het beroepsleven.

100 procent Antwerps

Als je vandaag in een Cha-Cha of een Tuc-koekje bijt, sta je er wellicht niet meteen bij stil. Maar beide koekjes zijn wel degelijk op en top Antwerps. Den Triangel sprak met Danny Braem, verantwoordelijke communicatie voor Koekenstad vzw. “Je ziet die producten liggen in de supermarkt en denkt er niet meer bij na waar ze vandaan komen.”

Nog tot 11 maart kan je in de expo Zout&Zoet in het Ex-postgebouw boven Mercado op de Groenplaats de ontstaansgeschiedenis ontdekken van twee in Antwerpen ontstane koekjes: de zoute Tuc-crackers en de zoete Cent Wafers. Koekenstad is een vzw die werkt onder de koepel van de bakkersfederatie. “Wij spitsen ons vooral toe op het promoten van ambachtelijke producten zoals koffie, thee, chocolade, gebak en brood.” Ook beheren ze het Antwerps erfgoed.

Onderschat Antwerpen nooit

Danny Braem vertelt vol passie over het ontstaan van de Tuc-cracker. “De vader van Louis Parein ontdekte op de Keyserlei, toen nog de ‘Pateekesboulevard’ genoemd, de Amerikaanse zoute cracker.” Toen hij zijn zoon naar Amerika stuurde om er de recepten te gaan halen, onderschatte de Amerikanen het belang van Antwerpen in de koekjesindustrie. “Ze wisten België niet eens liggen. Parein kreeg alle recepten mee. Nu worden er per dag 10 miljoen pakjes Tuc-koekjes verkocht.”

De Cent wafer daarentegen komt uit Engeland. “In Engeland kostte een penny wafer wel degelijk een penny.” Vlaanderen heeft die benaming gewoon gekopieerd. “Hier betaal je 22,5 cent voor een Cent wafer.” Deze wist-je-datjes en nog andere anekdotes komen je te weten op de expo Zout&Zoet.

Antwerpen Koekenstad

En waar komt de benaming Koekenstad vandaan? Ook hier zit een geschiedenis achter. “Als je begin 19 de eeuw Antwerpen via het Centraal Station binnenkwam rook je door de schoorstenen van de fabrieken de koekjes al. Dat moet geweldig zijn geweest”.

Ook over het meisje op de affiche valt het een en ander te vertellen. “Wij hebben vorig jaar de Perrette chocoladereep terug op de markt gebracht in zes verschillende smaken. Perrette was de eerste chocoladereep in België. De naam komt van het melkmeisje waar de Franse auteur Jean De La Fontaine in een van zijn fabels over schreef. Zij staat dit jaar ook op de affiche”.

Voor meer info kan u altijd terecht op de website: www.antwerpenkoekenstad.be.

This article was originally published on @laura_geudens